Tip na recept: Holúbky
Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.

Ingrediencie:
Na plnené kapustné listy:
- 1 veľká hlávka kapusty
- 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo ich kombinácia)
- 150 g dlhozrnnej ryže
- 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžica oleja
Na paradajkovú omáčku:
- 500 ml paradajkového pretlaku (passata)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 500 ml vývaru (hovädzieho alebo zeleninového)
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 1 bobkový list
- 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica masla alebo oleja
Postup prípravy:
1. Príprava kapusty:
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu.
- Z hlávky kapusty odstráňte vonkajšie poškodené listy a celú hlávku vložte do vriacej vody.
- Po 3–5 minútach oddeľujte mäkké listy a dávajte ich bokom. Postup opakujte, kým nebudete mať asi 12–15 veľkých listov.
- Hrubé časti stoniek na každom liste jemne orežte nožom, aby sa lepšie tvarovali.
2. Príprava mäsovej plnky:
- Ryžu prepláchnite a varte v osolenej vode asi 5 minút (nemusí byť úplne uvarená).
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita.
- V miske zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, restovanú cibuľu s cesnakom, vajce, soľ, korenie a majoránku.
3. Plnenie kapustných listov:
- Na každý kapustný list položte lyžicu plnky.
- Zložte bočné strany dovnútra a list zrolujte smerom k sebe, aby vznikla pevná rolka.
- Hotové holubky uložte do hlbokého hrnca spojom nadol, aby sa nerozpadli.
4. Príprava paradajkovej omáčky:
- V hrnci rozohrejte maslo alebo olej.
- Pridajte paradajkový pretlak a krátko orestujte. Potom pridajte passatou, vývar, cukor, soľ, bobkový list, papriku a čierne korenie.
- Omáčku priveďte k varu a nalejte ju na holubky v hrnci.
- Ak nie sú úplne ponorené, prilejte trochu vody alebo vývaru.
5. Dusenie:
- Prikryte hrniec pokrievkou a na miernom ohni varte približne 1,5 hodiny, kým sú holubky mäkké.
- Občas jemne premiešajte a podľa potreby dolejte trochu vývaru.
Hotové holubky podávajte preliate paradajkovou omáčkou s chlebom, varenými zemiakmi alebo kyslou smotanou na dochutenie.

Dobrú chuť!
Odporúčané články

Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.

Jemné tvarohové palacinky s ovocím a šľahačkou sú dokonalým spojením klasiky a sviežosti. Tento nadčasový dezert či sladký obed spája tenké palacinky plnené jemne oslazeným tvarohom s teplým ovocným prelivom z lesného ovocia. Doplnené šľahačkou ponúkajú harmóniu chutí, ktorú ocení každá generácia.

Kombinácia šťavnatého hovädzieho mäsa duseného v červenom víne a nadýchanej domácej parenej knedle je dôkazom, že klasika nikdy neomrzí. Tento poctivý recept spája vône koreňovej zeleniny, výrazné tóny vína a jemnosť domácej knedle, čím vytvára harmonický chuťový zážitok, ktorý zahreje nielen žalúdok, ale aj dušu. Stačí pár základných surovín, trpezlivosť a výsledok poteší celú rodinu.