Tip na recept: Holúbky
Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.
Ingrediencie:
Na plnené kapustné listy:
- 1 veľká hlávka kapusty
- 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo ich kombinácia)
- 150 g dlhozrnnej ryže
- 1 cibuľa (nasekaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička majoránky
- 1 lyžica oleja
Na paradajkovú omáčku:
- 500 ml paradajkového pretlaku (passata)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 500 ml vývaru (hovädzieho alebo zeleninového)
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička soli
- 1 bobkový list
- 1/2 lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica masla alebo oleja
Postup prípravy:
1. Príprava kapusty:
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu.
- Z hlávky kapusty odstráňte vonkajšie poškodené listy a celú hlávku vložte do vriacej vody.
- Po 3–5 minútach oddeľujte mäkké listy a dávajte ich bokom. Postup opakujte, kým nebudete mať asi 12–15 veľkých listov.
- Hrubé časti stoniek na každom liste jemne orežte nožom, aby sa lepšie tvarovali.
2. Príprava mäsovej plnky:
- Ryžu prepláchnite a varte v osolenej vode asi 5 minút (nemusí byť úplne uvarená).
- Na panvici rozohrejte olej, pridajte cibuľu a cesnak a restujte do sklovita.
- V miske zmiešajte mleté mäso, predvarenú ryžu, restovanú cibuľu s cesnakom, vajce, soľ, korenie a majoránku.
3. Plnenie kapustných listov:
- Na každý kapustný list položte lyžicu plnky.
- Zložte bočné strany dovnútra a list zrolujte smerom k sebe, aby vznikla pevná rolka.
- Hotové holubky uložte do hlbokého hrnca spojom nadol, aby sa nerozpadli.
4. Príprava paradajkovej omáčky:
- V hrnci rozohrejte maslo alebo olej.
- Pridajte paradajkový pretlak a krátko orestujte. Potom pridajte passatou, vývar, cukor, soľ, bobkový list, papriku a čierne korenie.
- Omáčku priveďte k varu a nalejte ju na holubky v hrnci.
- Ak nie sú úplne ponorené, prilejte trochu vody alebo vývaru.
5. Dusenie:
- Prikryte hrniec pokrievkou a na miernom ohni varte približne 1,5 hodiny, kým sú holubky mäkké.
- Občas jemne premiešajte a podľa potreby dolejte trochu vývaru.
Hotové holubky podávajte preliate paradajkovou omáčkou s chlebom, varenými zemiakmi alebo kyslou smotanou na dochutenie.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


