Tip na recept: Kačacie prsia na pomarančoch s červenou kapustou a knedľou
Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.
Ingrediencie na kačacie prsia:
- 2 kačacie prsia (s kožou)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 pomaranče (šťava a kôra z jedného, druhý na plátky)
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1/2 šálky pomarančového džúsu
- 1 vetvička tymianu (voliteľné)
Postup na kačacie prsia:
- Príprava kačacích pŕs: Kačacie prsia osušíme papierovou utierkou. Kožu na prsiach jemne narežeme do mriežky (pozor, aby sme neprerezali mäso). Osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Smaženie: Na studenú panvicu položíme kačacie prsia kožou nadol. Panvicu postupne zohrievame, aby sa z kože pomaly vypiekol tuk. Smažíme približne 7-10 minút, kým je koža zlatistá a chrumkavá. Potom otočíme prsia a opekáme ešte 2-3 minúty na druhej strane.
- Pečenie: Kačacie prsia preložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme 7-10 minút (podľa toho, ako veľmi ich chceme prepečené). Po upečení necháme prsia 5 minút odpočívať pod alobalom.
- Omáčka: Na tej istej panvici, kde sme smažili kačicu, pridáme med a balzamikový ocot, necháme skaramelizovať a potom pridáme šťavu z jedného pomaranča, pomarančovú kôru a džús. Omáčku varíme, kým sa nezhustí. Na záver môžeme pridať tymian.
Červená kapusta
Ingrediencie:
- 1 hlávka červenej kapusty (nakrájaná na tenké pásiky)
- 1 cibuľa (nasekaná)
- 2 jablká (nakrájané na kocky)
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica cukru
- 1/2 šálky červeného vína (alebo vody)
- 2 lyžice vínneho octu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 klinčeky (voliteľné)
Postup na červenú kapustu:
- Príprava kapusty: V hrnci rozpustíme maslo a pridáme nasekanú cibuľu. Restujeme ju do sklovita. Pridáme nakrájané jablká a cukor, necháme karamelizovať.
- Dusená kapusta: Pridáme nakrájanú kapustu, zalejeme červeným vínom alebo vodou a pridáme vínny ocot. Dochutíme soľou, čiernym korením a klinčekmi. Kapustu prikryjeme a na miernom ohni dusíme 45-60 minút, kým nie je mäkká.
Domáca knedľa
Ingrediencie na knedľu:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice masla (roztopené)
Postup na knedľu:
- Príprava cesta: Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme sušené droždie, cukor a soľ. Vlejeme vlažné mlieko, pridáme vajce a roztopené maslo. Vymiesime hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
- Formovanie a varenie: Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti, vytvarujeme knedle a necháme ich ešte 10 minút podkysnúť. Vo vriacej osolenej vode varíme knedle približne 20 minút, pričom ich počas varenia niekoľkokrát otočíme.
- Servírovanie: Po uvarení knedle nakrájame na plátky a podávame s kačacími prsiami a kapustou.
Kačacie prsia nakrájame na plátky a prelejeme pomarančovou omáčkou. Podávame s dusenou červenou kapustou a nakrájanými plátkami domácej knedle. Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pripravte si delikátnu kombináciu jemného zrejúceho syra s výraznou chuťou brusnicovej omáčky a sviežeho zeleninového šalátu. Tento recept je ideálny na letné grilovanie, no rovnako poteší aj počas celého roka. S jednoduchou prípravou a vyváženými chuťami si získa každého pri stole.
Kysnuté šišky patria medzi tradičné dezerty, ktoré si získali srdcia mnohých generácií. Nadýchané, jemné a dozlatista vyprážané šišky sa často podávajú s rôznymi plnkami či posypané práškovým cukrom. Tentoraz si ich môžeme vychutnať s osviežujúcou jahodovou penou, ktorá im dodáva moderný a svieži nádych.
Tento recept na pečenú kačicu na pomarančoch s červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a lokšami predstavuje dokonalú harmóniu chutí, ktorá je ideálna na slávnostný obed či rodinné stretnutie. Kombinácia šťavnatej kačice s jemne sladkasto-kyslou kapustou, sladkými jablkami a zemiakovými lokšami vytvára gurmánsky zážitok, ktorý poteší každého milovníka tradičnej kuchyne s moderným nádychom.