Tip na recept: Kalerábové placky s cesnakovým dresingom a rukolou
Tento recept na kalerábové placky so sviežim cesnakovým dresingom je výbornou voľbou pre ľahký a chutný obed či večeru. Kombinácia chrumkavých placiek, sviežej rukoly a jemného jogurtového dresingu poteší každého milovníka zdravých jedál.
Ingrediencie na kalerábové placky:
- 2 veľké kaleráby (nastrúhané nahrubo)
- 1 menšia mrkva (nastrúhaná nahrubo)
- 2 vajcia
- 4 lyžice hladkej múky (prípadne ovsených vločiek)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 lyžička majoránky alebo tymianu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
Ingrediencie na cesnakový dresing:
- 200 g bieleho jogurtu (grécky alebo hustý)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na servírovanie:
- 100 g čerstvej rukoly
- Citrónové plátky na ozdobenie (voliteľné)
Postup:
Príprava placiek:
- Nastrúhaný kaleráb a mrkvu vložte do misy. Pridajte soľ a nechajte stáť 10 minút, aby zelenina pustila šťavu.
- Zmes dobre vyžmýkajte cez čistú utierku, aby boli placky chrumkavé a nelepivé.
- Pridajte vajcia, múku, pretlačený cesnak, majoránku, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešajte, aby vzniklo husté, ale stále mierne vlhké cesto.
Vyprážanie placiek:
- Na panvici rozohrejte olej na stredne vysokom ohni.
- Z kalerábového cesta vytvarujte malé placky (asi 1 cm hrubé) a opatrne ich vložte na panvicu.
- Vyprážajte 3–4 minúty z každej strany, kým nie sú placky zlatisté a chrumkavé.
- Hotové placky položte na papierové utierky, aby ste odstránili prebytočný olej.
Príprava cesnakového dresingu:
- V miske zmiešajte jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej.
- Dochutíme soľou a čiernym korením. Nechajte chvíľu odležať v chladničke.
Servírovanie:
- Na tanier položte čerstvú rukolu, na ňu rozložte kalerábové placky.
- Placky prelejte cesnakovým dresingom a ozdobte citrónovými plátkami alebo čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!

Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


