Skauti priviezli Betlehemské svetlo, ktoré predstavuje symbol pokoja, lásky a mieru
V sobotu (10. 12.) večer Slovenskí skauti priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo, ktoré predstavuje symbol pokoja, lásky a mieru, ktoré prevzali od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie v kostole Neuottakring vo Viedni. Skauti posielajú svetlo na naše východné hranice a dúfajú, že prinesú nádej ľudom, ktorí žijú na Ukrajine. Včera (11. 12.) ráno odovzdali Svetlo počas svätej omše v Poprade poľským a poobede aj ukrajinským skautom. Informoval o tom v tlačovej správe koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.
Betlehemské svetlo putovalo z Viedne do Popradu, kde ho náčelník Slovenského skautingu Ján Mitrík spolu so skautmi odovzdali na sv. omši poľským skautom.
Následne Betlehemské svetlo priniesli k ukrajinským hraniciam, kde si ho prevzali Ukrajinský skauti. „Je to silný moment, keď po náročnom pandemickom období čelíme ďalšej neľahkej situácii. Som rád, že sa po aktívnej spolupráci s ukrajinskými skautmi z leta môžeme opäť stretnúť a aspoň takto symbolicky priniesť na Ukrajinu nádej, lásku a mier. Chceme vyslať do celého sveta odkaz, že mier je silnejší ako zloba vojny,” povedal náčelník Slovenského skautingu.
V utorok 13. decembra skauti prinesú Betlehemské svetlo do Prezidentského paláca, kde si ho prevezme prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pôjde o jedno z prvých oficiálnych prijatí svetla z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme. V sobotu 17. decembra od skorého rána, budú skautské posádky roznášať vlakmi Betlehemské svetlo po celom Slovensku, doručia ho do viac ako 300 miest a obcí. Skauti sa snažia pripraviť súhrnnú informáciu v podobe interaktívnej mapy, aby ľudia vedeli, kde všade bude Betlehemské svetlo k dispozícii na odpálenie. Betlehemské svetlo postupne prinesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov, aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc.
Zdroj: SITA mt, kg
Odporúčané články
Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.
Pstruh na masle s mandľami patrí medzi jednoduché, no zároveň elegantné pokrmy, ktoré potešia každého gurmána. Tento recept spája jemnosť čerstvého pstruha s bohatou chuťou masla a mandlí, doplnené o zemiakové pyré, ktoré jedlu pridáva krémovú textúru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.