Skauti priviezli Betlehemské svetlo, ktoré predstavuje symbol pokoja, lásky a mieru
V sobotu (10. 12.) večer Slovenskí skauti priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo, ktoré predstavuje symbol pokoja, lásky a mieru, ktoré prevzali od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie v kostole Neuottakring vo Viedni. Skauti posielajú svetlo na naše východné hranice a dúfajú, že prinesú nádej ľudom, ktorí žijú na Ukrajine. Včera (11. 12.) ráno odovzdali Svetlo počas svätej omše v Poprade poľským a poobede aj ukrajinským skautom. Informoval o tom v tlačovej správe koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.
Betlehemské svetlo putovalo z Viedne do Popradu, kde ho náčelník Slovenského skautingu Ján Mitrík spolu so skautmi odovzdali na sv. omši poľským skautom.
Následne Betlehemské svetlo priniesli k ukrajinským hraniciam, kde si ho prevzali Ukrajinský skauti. „Je to silný moment, keď po náročnom pandemickom období čelíme ďalšej neľahkej situácii. Som rád, že sa po aktívnej spolupráci s ukrajinskými skautmi z leta môžeme opäť stretnúť a aspoň takto symbolicky priniesť na Ukrajinu nádej, lásku a mier. Chceme vyslať do celého sveta odkaz, že mier je silnejší ako zloba vojny,” povedal náčelník Slovenského skautingu.
V utorok 13. decembra skauti prinesú Betlehemské svetlo do Prezidentského paláca, kde si ho prevezme prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pôjde o jedno z prvých oficiálnych prijatí svetla z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme. V sobotu 17. decembra od skorého rána, budú skautské posádky roznášať vlakmi Betlehemské svetlo po celom Slovensku, doručia ho do viac ako 300 miest a obcí. Skauti sa snažia pripraviť súhrnnú informáciu v podobe interaktívnej mapy, aby ľudia vedeli, kde všade bude Betlehemské svetlo k dispozícii na odpálenie. Betlehemské svetlo postupne prinesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov, aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc.
Zdroj: SITA mt, kg
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.


