Strach z čísel je reálna fóbia. Trpíte ňou aj vy?
Piatok trinásteho je postrachom pre mnohých ľudí. Patríte k tým, ktorí v tento dátum nevytiahnu ani päty z domu? V našej sérii opisujúcej fóbie sme sa venovali už mnohým rôznym druhom strachov. Špecifických fóbií je ale omnoho viac a dnes je článok o fóbii s názvom numerofóbia.
Číslice, počítanie, matematika či účtovníctvo je pre ľudí s numerofóbiou nočná mora. Strach z čísel patrí medzi špecifické fóbie, ktoré sa medzi ľuďmi vyskytujú. Táto úzkostná porucha sa môže nazývať aj aritmofóbia.
Numerofóbia môže ovplyvňovať človeka každý deň. Pri tejto fóbií existuje viacero typov. Niektorí numerofobici majú strach z číslic ako takých. Predstavujú si za tým neobľúbené počítanie. Často sa to viaže na nepríjemné zážitky, akými sú napríklad zlé známky z matematiky alebo spomienka na nepríjemného učiteľa predmetu, ktorá vyústila do nenávisti k číslam.

Povestné a často nenávidené číslo 13 má pre mnohých až hororový nádych. Ďalší typ tejto fóbie totiž odzrkadľuje strach z konkrétneho čísla. Číslo 13 sa považuje za nešťastné vo viacerých kultúrach. Spája sa s piatkom 13, teda dňom, ktorý prináša nešťastie. Dokonca niektoré hotely vynechávajú toto číslo. Po izbe 12 nasleduje hneď 14.
(VT)
Odporúčané články
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

