Strach z čísel je reálna fóbia. Trpíte ňou aj vy?
Piatok trinásteho je postrachom pre mnohých ľudí. Patríte k tým, ktorí v tento dátum nevytiahnu ani päty z domu? V našej sérii opisujúcej fóbie sme sa venovali už mnohým rôznym druhom strachov. Špecifických fóbií je ale omnoho viac a dnes je článok o fóbii s názvom numerofóbia.
Číslice, počítanie, matematika či účtovníctvo je pre ľudí s numerofóbiou nočná mora. Strach z čísel patrí medzi špecifické fóbie, ktoré sa medzi ľuďmi vyskytujú. Táto úzkostná porucha sa môže nazývať aj aritmofóbia.
Numerofóbia môže ovplyvňovať človeka každý deň. Pri tejto fóbií existuje viacero typov. Niektorí numerofobici majú strach z číslic ako takých. Predstavujú si za tým neobľúbené počítanie. Často sa to viaže na nepríjemné zážitky, akými sú napríklad zlé známky z matematiky alebo spomienka na nepríjemného učiteľa predmetu, ktorá vyústila do nenávisti k číslam.

Povestné a často nenávidené číslo 13 má pre mnohých až hororový nádych. Ďalší typ tejto fóbie totiž odzrkadľuje strach z konkrétneho čísla. Číslo 13 sa považuje za nešťastné vo viacerých kultúrach. Spája sa s piatkom 13, teda dňom, ktorý prináša nešťastie. Dokonca niektoré hotely vynechávajú toto číslo. Po izbe 12 nasleduje hneď 14.
(VT)
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.