Tipy ako mať ekologickejšiu domácnosť
Šetrite vodou
Ako je uvedené na stránke akoeko.sk, hoci patrí Slovensko objemom podzemných vodných zdrojov medzi svetové veľmoci, ich zásoby sú neobmedzené a pitná voda sa možné stať veľmi ľahko nedostupným luxusom. Skráťte čas sprchovania, počas šampónovania vlasov a tela vodu vypnite. Vodu vypínajte aj pri umývaní zubov alebo holení. Riad umývajte v napustenom dreze a pod tečúcou vodou ho len opláchnite. Práčku alebo umývačku riadu púšťajte, až keď sú plné a používajte eko režimy. Ak bývate v dome, zbierajte dažďovú vodu, ktorú môžete využívať na polievanie kvetov, záhrady či umývanie auta.
Šetrite elektrickou energiou
Používajte LED žiarovky a svieťte len keď musíte. Nenechávajte zasvietené svetlá v izbách, kde sa nikto nenachádza. Pokiaľ máte možnosť, perte na nižšej teplote a bielizeň sušte von na čerstvom vzduchu, nepoužívajte sušičku. Pri varení alebo pečení môžete spotrebiče vypnúť o niečo skôr a na dopečenie jedla využívajte zostatkové teplo. Ak elektroniku nepoužívate, vytiahnite ju zo zásuvky. V zimných mesiacoch nie je zdravé ani úsporné prekurovať byt či dom.
(B.K., akoeko.sk)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.