Tipy ako mať ekologickejšiu domácnosť
Šetrite vodou
Ako je uvedené na stránke akoeko.sk, hoci patrí Slovensko objemom podzemných vodných zdrojov medzi svetové veľmoci, ich zásoby sú neobmedzené a pitná voda sa možné stať veľmi ľahko nedostupným luxusom. Skráťte čas sprchovania, počas šampónovania vlasov a tela vodu vypnite. Vodu vypínajte aj pri umývaní zubov alebo holení. Riad umývajte v napustenom dreze a pod tečúcou vodou ho len opláchnite. Práčku alebo umývačku riadu púšťajte, až keď sú plné a používajte eko režimy. Ak bývate v dome, zbierajte dažďovú vodu, ktorú môžete využívať na polievanie kvetov, záhrady či umývanie auta.

Šetrite elektrickou energiou
Používajte LED žiarovky a svieťte len keď musíte. Nenechávajte zasvietené svetlá v izbách, kde sa nikto nenachádza. Pokiaľ máte možnosť, perte na nižšej teplote a bielizeň sušte von na čerstvom vzduchu, nepoužívajte sušičku. Pri varení alebo pečení môžete spotrebiče vypnúť o niečo skôr a na dopečenie jedla využívajte zostatkové teplo. Ak elektroniku nepoužívate, vytiahnite ju zo zásuvky. V zimných mesiacoch nie je zdravé ani úsporné prekurovať byt či dom.

(B.K., akoeko.sk)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.


