Tradičný ukrajinský boršč
Sýta polievka ukrajinského pôvodu sa nazýva boršč. Úplným základom je vývar z mäsa a zeleniny, no chýbať nesmie ani základná ingrediencia, ktorou je červená repa. Pravý boršč spoznáte podľa sýtej červenej farby.
Budete potrebovať:
- olej/bravčová masť
- ocot
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g slaniny
- čierne korenie, soľ
- ½ hlávková kapusta
- 2 bobkové listy
- 2 ks mrkvy
- 2 ks zeleru
- 2 ks petržlenu
- 500 g hovädzieho mäsa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- Kyslá smotana (na dochutenie)
Hovädzie mäso umyte a v celku ho vložte do hrnca s vodou. Vodu dosoľte, okoreňte a pridajte aj bobkové listy. Mäso je potrebné variť domäkka, čo trvá cca 2 hodiny. Počas varenia mäsa na rad prichádza cvikla, ktorú si ošúpte a dajte variť na 15 minút. Často sa k cvikle zvykne pridávať lyžica octu.
Do druhého hrnca si roztopte bravčovú masť alebo olej. Slaninu, cibuľu, cesnak, petržlen aj mrkvu popražte. Popraženú zeleninu a slaninu zalejte vývarom z mäsa, pridajte nakrájanú hlávkovú kapustu a varte domäkka.
Uvarenú cviklu si nakrájajte na kocky a pridajte k vývaru. Kvôli chuti a farbe môžete pridať aj paradajkový pretlak, no tento krok môžete pokojne vynechať.
Uvarený boršč podávajte s kyslou smotanou. Prajeme vám dobrú chuť!
Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.