Umývanie zubov môže byť nočná mora
V predchádzajúcich článkoch sme vysvetľovali, že fóbiu môže mať človek z čohokoľvek. Pre niekoho môže byť dokonca aj čistenie zubov nočnou morou, a to práve preto, lebo má špecifický strach. Zubná kefka, zubná pasta, ústna voda a dokonca aj špáradlo dokáže spôsobiť nepríjemnosti.
Odontarrupofóbia
Strach z umývania zubov sa nazýva odontarrupophobia. Podľa urbandictionary.com sa pôvod tejto fóbie tiahne do roku 1969, kedy bol zaznamenaný prvý prípad strachu zo zubnej kefky: „Dajte tú zubnú kefku odo mňa preč! Neviete, že mám odontarrupophobiu?“ Fóbia z umývania zubov alebo zubných kefiek, môže byť spojená s nepríjemnou návštevou zubára, a preto si človek vytvorí iracionálny strach. Najčastejšie sa tento typ fóbie vyskytuje u detí.
Dentofóbia
Všeobecne dobre známa fóbia zo zubárov trápi naozaj mnohých. Niektorých trápi strach zo zubára ako osoby. Syndróm bieleho plášťa dokonca spôsobuje strach zo všetkých doktorov. Iný sú pri návšteve zubára vystresovaný z ihiel alebo bolesti, ktorá im môže byť spôsobená. Nepríjemnosti spôsobuje aj zvuk vŕtania alebo známy pach.
Dentoskalpofóbia
Dokonca aj obyčajná vec ako špáradlá môže spôsobovať fóbiu. Ako je zvykom pri iných fóbiách, strach môže prameniť z nepríjemnej skúsenosti. Nepríjemné pocity sa môžu dostaviť aj kvôli krvácaniu ďasien po použití špáradla. Iným je špáradlo vyslovene nepríjemné a nechcú sa ho ani dotýkať.
Nenávisť k umývaniu alebo všeobecne čisteniu zubov môže byť spôsobená aj týmito fóbiami. Nie vždy je to spôsobené nepríjemným zážitkom. Na každej fóbii sa dá pracovať. Vedeli ste, že ľudia sa môžu obávať aj dlhých slov?
(VT)
Odporúčané články
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

