Viete čím nahradiť v receptoch jednotlivé suroviny? TIETO tipy do kuchyne by ste mali poznať
Až neskoro ste zistili, že vám doma chýba nejaká surovina a nestíhate ísť pre ňu do obchodu? Alebo ste sa rozhodli vyskúšať svoje obľúbené recepty v zdravšej verzii? Poradíme vám, čím nahradiť jednotlivé suroviny.
Určite sa vám to už stalo. Boli ste v polovici prípravy vášho obľúbeného pokrmu a ako naschvál máte v chladničke posledné vajíčko. Alebo ste jednoducho v zápale príprav zhodili na zem posledné vrecko s hladkou múkou a ďalšiu už v špajze nemáte. Neostalo vám teda nič iné, ako začať hľadať na internete, čím danú vec nahradiť. Už hľadať nemusíte, keďže vám prinášame prehľad zameniteľných surovín.
Kypriaci prášok a sóda bikarbóna
Klasika, ktorú pozná asi každý. Kypriaci prášok a sóda bikarbóna sa vo svojej podstate správajú rovnako a dodajú vášmu pečivu nielen výšku, ale aj chutnú textúru.
Okrem toho je sóda bikarbóna šikovným pomocníkom v kuchyni, a tak sa vám oplatí ju mať vždy po ruke. Nielenže ju môžete použiť pri pečení koláčov, dokážete ju použiť pri varení a pomôcť ňou mäsu zmäknúť. Navyše, ak sa vám upchá umývadlo, spolu s octom a horúcou vodou vám pomôže prebiť zapchatý odtok.
Hladká múka a detská krupica
Síce v koláčoch nikdy detská krupica úplne nenahradí hladkú múku, môže ju však doplniť. Ak vám v polovici príprav došla hladká múka, môžete ju jednoducho doplniť detskou krupicou.
Náš tip: Vyskúšajte nahradiť hladkú múku krupicou pri príprave halušiek do polievky. Múčne halušky sa často dávajú do špenátovej či paradajkovej polievky a ak ich obľubujete, určite musíte vyskúšať tie krupicové. Ich príprava je jednoduchá – jedno vajíčko v miske zmiešate s vegetou a detskou krupicou do konzistencie o čosi redšej ako na klasické bryndzové halušky. A ak ste to náhodou s krupicou prehnali, môžete do cesta jednoducho pridať obyčajnú vodu.
Banán ako náhrada vajíčka
Tento tip vám prinášame priamo z vegánskych receptov. Pyré z ovocia dokáže hravo nahradiť vajíčka. Či už ide o jablčné pyré alebo rozpučený banán. Približne 100 gramov pyré dokáže nahradiť jedno slepačie vajce bežnej veľkosti. A ak nemáte problém s laktózou, môžete ho nahradiť napríklad aj kvalitným bielym jogurtom.
Maslo a rôzne druhy oleja
Ďalšou klasikou je maslo a olej. Roztopené maslo sa dá hravo nahradiť rovnakým množstvom kokosového, slnečnicového či olivového oleja. Ak nemáte radi sladkú chuť kokosového oleja, odporúčame ho nepoužívať na praženie mäsa či iných slaných pokrmoch. Do sladkého pečiva odporúčame maslo, kokosový a slnečnicový olej. Ten olivový je napríklad skvelým na prípravu domácej pizze či do šalátov.
Náš tip: Skúste pri príprave bábovky nahradiť polovicu množstva oleja roztopeným maslom. Vaša bábovka tak bude vláčna a šťavnatá.
Voda ako najlepší pomocník do dezertov
Skúšali ste už pripraviť domácu želatínu na vrch zákusku, ako ju poznáte z cukrárne? A skúšali ste to už aj bez práškovej želatíny? Vyskúšajte si uvariť zlatý klas s vodou s pridaním šumienky. Zlatý klas si uvaríte klasicky, len namiesto mlieka použijete vodu. V rovnakom čase ako do nej pridáte prášok, pridáte aj šumienku. Tá mu dodá sviežu ovocnú chuť. Po vychladnutí jednoducho želatínu nanesiete na vrch koláča a necháte stuhnúť v chladničke. A ak chcete docieliť ešte ovocnejšiu chuť, môžete časť zlatého klasu nahradiť ovocným pudingom.
Z kombinácie zlatého klasu s vodou navyše môžete vyčarovať aj chutný krém na plnenie zákuskov. Po uvarení zlatého klasu vo vode necháte vzniknutý krém vychladnúť a potom ho jednoducho vymixujete s práškovým cukrom a maslom. Navyše, ak použijete bezlaktózové maslo, máte lahodný krém bez laktózy.
Pečenie s detskou výživou
Detská výživa dokáže dodať vašim obľúbeným dezertom novú a sviežu chuť. Vyskúšajte nahradiť lekvár v perníku (alebo jeho časť) jablkovou výživou. Koláč z nej bude vláčny a veľmi chutný. Výživu navyše môžete využiť aj vo vašich obľúbených brownies. Nielenže tak znížite počet kalórií, ale nebudete mať výčitky z ich jedenia. Jednoducho čokoládovú zmes (roztopená čokoláda s maslom) nahraďte výživou. Čokoládovú chuť a hnedú farbu získate prostredníctvom kakaa.
Cukor a čakankový sirup
Určite ste tento trend výmeny cukru za čakankový sirup už postrehli. Nebudeme vám klamať, na túto zmenu si budete musieť najprv zvyknúť. Čakankový sirup má síce oveľa menej kalórií, ale aj výraznú sladkú chuť, ktorá sa veľmi nepodobá na klasický cukor. Skúste zo začiatku nahradiť cukor čakankovým sirupom pri pečení alebo pri príprave rôznych raňajkových kaší a až potom ním začať sladiť kávu či čaj.
Zdroj: (DK)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.