Všetko je v bôboch
Čokoláda sa vyrába zo semien kakaovníka (kakaové bôby), ktorý rastie iba v tropických oblastiach strednej Ameriky, Karibiku, Indonézii a Afrike.
Semená (bôby) veľkosti mandle, musia vždy najprv prejsť fermentáciou (kvasením) počas 3 až 7 dní. Pri fermentácii prebehnú chemické reakcie, vďaka ktorým bôby dostanú čokoládovohnedú farbu. Táto fermentácia je tiež veľmi dôležitá, pretože surové semená sú veľmi trpké. Po usušení už bôby posielajú jednotlivým výrobcom čokolády. A ako sa bôby premenia na čokoládu
Postupy, výroby čokolády sa od svojich začiatkov veľmi nezmenil. Kakaové bôby sa dopravia do továrne, kde sa pred pražením, ktoré zvýrazní chuť, očistia a vytriedia. Práve po pražení plne vynikne čokoládová aróma. Potom sa bôby drvia, zbavujú šupiek a práve ošúpané a rozdrvené jadrá kakaových bôbov sú základnou surovinou pre výrobu kakaa a čokolády. Jadrá sa ďalej melú a drvia, až vznikne kakaová hmota (hustá tmavá pasta), ktorú môžete poznať ako kvalitnú čokoládu na varenie.
Tekutá kakaová hmota sa potom lisuje a získava sa tak kakaové maslo a po jeho oddelení zostane kakaový prášok. A keď sa potom kakaové maslo pridá do kakaovej hmoty, vzniká základ na výrobu čokolády, ktorý sa potom ďalej upravuje tak, aby ste v obchode našli presne takú čokoládu, akú si prajú dnešní spotrebitelia.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.