Východoslovenská energetika podporí vznik nových klimatických záhrad v školách
Východoslovenská energetika (VSE) podporí vznik nových klimatických záhrad v areáloch škôl na východnom Slovensku. Kompletnú realizáciu a príslušné školenia pre pedagógov a deti zabezpečí Občianske združenie SOSNA, autor projektu. Vzájomná spolupráca nadväzuje na službu Zelená energia, ktorú VSE svojim zákazníkom predstavila v apríli tohto roku. Informovala o tom Katarína Šulíková z VSE.
„Klimatické záhrady sú jedným zo šiestich projektov, ktoré počas tohto roka podporíme. Veríme, že klimatické záhrady budú prínosom pre školy ako inštitúcie, pre pedagógov ako pre šíriteľov vzdelania a mienkotvorcov, a pre deti ako pre našu budúcu generáciu, ktorá si zaslúži kvalitný život na zdravej planéte, “ uviedol riaditeľ divízie Obchod a predseda predstavenstva VSE Miroslav Kulla.
Pri realizácií záhrad vychádza SOSNA z troch kľúčových oblastí, v ktorých školské záhrady môžu pomôcť klíme. Pomáhajú regulovať teplotu okolia a zmierňujú extrémne výkyvy, podporujú zadržiavanie dažďovej vody v pôde a zlepšujú mikroklímu a viažu uhlík v pôde a dreve, a tak bránia jeho úniku do atmosféry.
„V SOSNE sa 10 rokov venujeme plánovaniu a tvorbe školských prírodných záhrad. Naše záhrady sú nami vytvorené plochy, ktoré na jednej strane minimalizujú emisie skleníkových plynov a na druhej strane podporujú pohlcovanie skleníkových plynov. Sú to teda záhrady, ktoré výraznejšie zmenšujú našu uhlíkovú stopu a pomáhajú zadržiavať vodu v krajine,“ uviedla Silvia Szabóova zo SOSNY.
Súčasťou celého procesu je aj vzdelávanie o klimatickej zmene a o tom, ako a čo sa na miestnej úrovni dá urobiť. Pre školy je pripravený program školení pre učiteľov, aktivity a metodické materiály.
Zdroj: SITA (bh)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.