Za Ťahanovcami sa skrýva tajomný tunel
Máloktorý z Košičanov vie, že za obcou Ťahanovce stojí starý železničný tunel. Postavili ho približne v roku 1870 ako súčasť Košicko-bohumínskej železnice.
Koncom druhej svetovej vojny ho takmer zbúralo niekoľko výbuchov. Zaslúžili sa o to nemecké vojská, ktoré v ňom pri ústupe odpálili viacero náloží. Po vojne bol zrekonštruovaný, no po desiatich rokoch prevádzky ho vystriedal dvojkoľajový tunel hneď vedľa.
[ad][/ad]„Tento takmer tristo metrov dlhý tunel v dnešnej dobe síce chátra, no v jeho blízkosti je aj v tomto horúcom letnom počasí príjemná klíma,“ opisuje tunel náš čitateľ Michal Kunder. Dodáva, že prípadným záujemcom o históriu ponúkne táto historická stavba „okrem príjemného schladenia aj strašidelné dobrodružstvo“. My síce vzhľadom na momentálny stav tunela jeho vnútornú prehliadku neodporúčame, no dobrodružstvom môže byť aj samotné pátranie po ňom.
Kvôli príjemnému chládku a stabilnej teplote tunel v minulosti slúžil aj ako sklad ovocia a zeleniny podniku Zelovoc. Informuje o tom oficiálna internetová stránka obce Ťahanovce. Po Nežnej revolúcii začal chátrať a na oboch svojich portáloch ho zatarasili kovovými bránami. Tie však po rokoch zmizli a jeden zo vstupov je v dnešnej dobe zavalený.
(TOH)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

