Za Ťahanovcami sa skrýva tajomný tunel
Máloktorý z Košičanov vie, že za obcou Ťahanovce stojí starý železničný tunel. Postavili ho približne v roku 1870 ako súčasť Košicko-bohumínskej železnice.
Koncom druhej svetovej vojny ho takmer zbúralo niekoľko výbuchov. Zaslúžili sa o to nemecké vojská, ktoré v ňom pri ústupe odpálili viacero náloží. Po vojne bol zrekonštruovaný, no po desiatich rokoch prevádzky ho vystriedal dvojkoľajový tunel hneď vedľa.
[ad][/ad]„Tento takmer tristo metrov dlhý tunel v dnešnej dobe síce chátra, no v jeho blízkosti je aj v tomto horúcom letnom počasí príjemná klíma,“ opisuje tunel náš čitateľ Michal Kunder. Dodáva, že prípadným záujemcom o históriu ponúkne táto historická stavba „okrem príjemného schladenia aj strašidelné dobrodružstvo“. My síce vzhľadom na momentálny stav tunela jeho vnútornú prehliadku neodporúčame, no dobrodružstvom môže byť aj samotné pátranie po ňom.
Kvôli príjemnému chládku a stabilnej teplote tunel v minulosti slúžil aj ako sklad ovocia a zeleniny podniku Zelovoc. Informuje o tom oficiálna internetová stránka obce Ťahanovce. Po Nežnej revolúcii začal chátrať a na oboch svojich portáloch ho zatarasili kovovými bránami. Tie však po rokoch zmizli a jeden zo vstupov je v dnešnej dobe zavalený.
(TOH)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.