Začína sa obdobie Veľkého pôstu. Viete, ako sa správne postiť?
V stredu 22. februára sa Popolcovou stredou začína kresťanský pôst, ktorý trvá 40 dní až do Veľkej noci. Pôst je aktom pokory a pokánia, preto má pre kresťanov predovšetkým duchovný význam. Mnohí však nevedia, ako sa správne postiť a čo všetko 40-dňový pôst zahŕňa.
Na základné otázky týkajúce sa pôstneho obdobia odpovedala pre našu redakciu KOŠICE: DNES Ekuména Košice.
Trvanie Veľkého pôstu
Ak hovoríme o ,,Veľkom pôste”, tak si môžeme predstaviť obdobie od Popolcovej stredy do Veľkej noci. Tento pôst zaviedla cirkev na pamiatku štyridsaťdenného pôstu Spasiteľa Ježiša Krista na púšti, keď sa pripravoval na verejnú činnosť. Dňami prísneho pôstu sú predovšetkým Popolcová streda a Veľký Piatok, kedy je prikázané zdržiavať sa mäsitých pokrmov a je dovolené iba raz za deň sa dosýta najesť.
Mohlo by vás zaujímať: Matovič chce dať každému voličovi 500€
Každá cirkev má iný pôst
- Rímskokatolícka cirkev dodržuje prísny pôst (raz za deň sa dosýta najesť) v Popolcovú stredu, Veľký piatok a počas pôstu každý piatok. Ide najmä o bezmäsité pokrmy.
- Gréckokatolícka cirkev dodržuje pôst inak. Nejde iba o bezmäsitý pokrm, ale aj o pokrmy bez vajíčok a syra v piatok a stredu, pôst sa začína v pondelok 20. 2. 2023.
- Evanjelická cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská pôst dodržiavajú individuálne na báze dobrovoľnosti. Postia sa kedykoľvek v roku za prednesený úmysel.
Všetky cirkvi dodržiavajú modlitbový pôst a uznávajú Veľký piatok za jeden z najväčších sviatkov počas roka.
Ako sa správne postiť sa dočítate na ďalšej strane.
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.