Ekologické, praktické aj estetické. Manželia ponúkajú čerstvé potraviny v drevených debničkách
Terézia a Tomáš Kollárovci chcú svojou prácou v Košiciach dokázať, že si cenia regionálnych farmárov, malovýrobcov a dodávateľov. Pomáhajú im, aby sa plody ich poctivej práce mohli dostať k ľuďom, ktorí nemajú možnosti na to, aby si vypestovali svoje vlastné.
S podnikaním štartovali už po skončení vysokej školy. ,,Prišli sme do Košíc a celé prázdniny sme využili na to, aby sme zohnali prvých farmárov a zistili, aký je rozdiel medzi eseročkou a živnosťou, či ako sa robí e-shop. Po prázdninách v septembri 2014 sme začali, “ spomína na začiatky Terézia Kollárová.
V Košiciach im chýbal predaj domácich produktov priamo od farmárov a prvovýrobcov, preto začali s debničkovým spôsobom predaja. ,, Pochádzam z dediny pri Medzilaborciach, moji rodičia aj starí rodičia celý život pestovali. Oco je poľovník, a tak som bola zvyknutá zväčša na domáce suroviny a nechcela som od toho upustiť. Svet jedla a potravín je nám ako rodine veľmi blízky. Tomáš je, ako hovorí sídliskové dieťa, no pri mne začal kvalitu potravín vnímať úplne inak, “ objasňuje Terézia.
Systém debničkovania
,,Tento systém sme poznali zo západného Slovenska, dokonca som sa uchádzala o prácu v jednej takejto debničkovej firme v Bratislave. Môj manžel Tomáš to veľmi chcel skúsiť rozbehnúť v Košiciach. Spočiatku sme si pozreli, kto ako funguje a nakoniec sme si vymysleli svoj vlastný koncept a systém,“ pokračuje.
Postup je celkom jednoduchý. Nakupovať na webovej stránke čerstvé ovocie, zeleninu a ďalšie produkty môžete tak, že si zakúpite dve drevené debničky, aby ste pri každom nákupe prázdnu mohli vymeniť za plnú nových produktov. Druhou alternatívou je nakúpiť si do ekologických papierových tašiek a treťou, ktorú plánujú ,,debničkári“ ešte len spustiť, sú jednorázové kartónové škatule či debničky.
Pýtate sa prečo by som si mal kupovať nejaké debničky? Manželia Kollárovci tvrdia, že je to ekologické, praktické a dokonca aj estetické. Do jednej debničky sa vám zmestí maximálne 35 kíl potravín, čo približne postačí na zabezpečenie jednej domácnosti na celý týždeň.
Výnimočnosť produktov
Na prvom mieste je kvalita. ,,Pre nás to znamená, že zelenina je domáca, nepraná a v rôznych tvaroch i veľkostiach, ponúkané produkty sú bez glukózovo-fruktózového sirupu, palmového oleja či zbytočných éčok,“ vravia manželia.
Ich hlavným cieľom je spotrebiteľom zabezpečiť kvalitné a čerstvé produkty, ktoré necestujú ešte nezrelé a niekoľko dní v kamiónoch, kým sa dostanú na váš stôl. Svojich dodávateľov dobre poznajú, s viacerými z nich majú kamarátske vzťahy. ,,Chodíme na ich polia, sady a do výrobní. A hlavne neplytváme, chodíme len po tovar, ktorý si zákazníci už objednali,“ hovorí Terézia.
Dôležitým faktorom, ktorý berú do úvahy, je sezónnosť. Využívať treba podľa nich to, čo nám príroda poskytuje v aktuálnom ročnom období.
Foto: facebook
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.