Košická arcidiecézna charita rozdala za dva týždne 189 ton potravín
Vyše 14 tisíc potravinových balíkov distribuovali pracovníci Arcidiecéznej charity Košice za prvé dva týždne rozvozu v desiatich okresoch Východného Slovenska. 13,5 kilogramový balík trvanlivých potravín je určený najodkázanejším osobám v rámci programu Európskej únie FEAD. Balík obsahuje 21 trvanlivých potravín, okrem iného olej, ryžu, cestoviny, šošovicu, hrach, fazuľu, múku, sušené mlieko, sardinky, instantné polievky, ako aj guláš, bravčové mäso a paštétu v konzervách.
Adresátmi podľa zoznamov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú prioritne rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi a príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi, ktorí sú invalidní, sú s ťažkým zdravotným postihnutím alebo dovŕšili vek s nárokom na starobný dôchodok, zároveň však nemajúci príjem zo zárobkovej činnosti.
Distribúcia, ktorú zabezpečuje ADCH Košice, prebieha v okresoch Košice II., III., IV., Michalovce, Prešov, Sabinov, Snina, Sobrance, Stropkov a Vranov nad Topľou. Na telefónnom čísle sekretariátu charity 0910 842 576 sa môžu občania informovať, či sú alebo nie sú do zoznamov príjemcov zaradení.
Všetci príjemcovia, ktorí mali balíky obdržať, boli o možnosti ich prevzatia informovaní telefonicky alebo osobnou pozvánkou. Tým, ktorým zdravotný stav nedovoľuje dostaviť sa na prevzatie balíka na oznámenom mieste, je balík odovzdaný priamo v mieste ich trvalého bydliska.
(ACH KE)
Foto: ACH KE
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.