Na Spiši i v Košiciach evidujú viac domácich turistov
Slováci čoraz častejšie dovolenkujú doma. Vedie ich k tomu bezpečnostná situácia vo svete, ale je za tým i zvyšujúci sa lokálpatriotizmus. Zhodli sa na tom Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus a vedúca kancelárie primátora Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi Andrea Jančíková.
“Bezpečnostná situácia vo svete určite zohráva svoju úlohu v oblasti turizmu, ľudia sú ovplyvnení udalosťami, ktoré sa, žiaľ, dejú. Každopádne nechcem, aby to vyznelo cynicky, ale aj z takýchto vecí, ako je bezpečnostná situácia, treba vyťažiť v tom dobrom slova zmysle v cestovnom ruchu. Nehovorím len o zahraničných návštevníkoch, ale aj o slovenských, ktorí často takpovediac nevedia čo majú za rohom. Môžu mať precestovaný celý svet, ale košický región alebo Slovensko je pre nich dosť veľkou neznámou,” povedal pre TASR Viktor Wurm z organizácie Košice Región Turizmus.
“Ľudí v regióne je objektívne viac. Medziročné tempo rastu dosiahlo až 30 percent. Určite má na tom podiel bezpečnostná situácia vo svete, ale aj rastúca životná úroveň a túžba poznávať čo máme doma,” myslí si Wurm.
Záujem turistov zo Slovenska i zahraničia o Košický kraj sa zvyšuje. Vyplýva to zo štatistík krajskej organizácie Košice Región Turizmus.
“Do vyhodnotenia celkovej návštevnosti turistických informačných centier (TIC) za rok 2016 sa zapojilo 13 informačných centier s celoročnou a dve so sezónnou prevádzkou. Tieto informačné centrá v roku 2016 navštívilo 62.485 návštevníkov. Je to skoro o 9000 ľudí viac ako rok predtým,” doplnil Wurm.
Spišskonovoveská radnica zaznamenala minulý rok napríklad rekordnú návštevnosť zoologickej záhrady. “Prvýkrát dosiahla číslo nad 100.000, konkrétne to bolo približne 109.000 návštevníkov, pričom priemerný počet návštevníkov v predchádzajúcich rokoch bol okolo 80.000 za rok. Taktiež nám narastá počet návštevníkov napríklad v TIC. Je to približne 2500 až 3000 ľudí viac oproti minulým rokom. Vidíme to aj na návštevnosti našej najvyššej kostolnej veže na Slovensku, kde robíme výstupy. Tam tiež vzrástol počet návštevníkov,” vysvetlila pre TASR Jančíková.
Počtom najväčšou klientelou sú podľa nej Slováci, za nimi nasledujú Česi, Poliaci a Maďari.
“Myslím si, že určite k tomu prispela bezpečnostná situácia vo svete, ale konečne začínajú Slováci objavovať krásy Slovenska. Aspoň my v meste na našich rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach to takto cítime, že narastá lokálpatriotizmus,” dodala Jančíková.
(tasr)
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.