Obloha bude opäť plná padajúcich hviezd: Perzeidy už čoskoro dosiahnu svoje maximum
Divadlo, ktoré sa opakuje každý rok – meteorický roj Perzeidy. Zem sa už čoskoro stretne s prúdom prachových častíc v dráhe periodickej kométy 109P/Swift-Tuttle. Počas maximálnej frekvencie „spadne“ nad ránom 13. augusta na oblohe 45 – 60 meteorov za hodinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.
„Meteory sa pohybujú mimo atmosféry po rovnobežných dráhach a po vniknutí do zemskej atmosféry zhoria vo výškach nad 80 kilometrov. Pri pozorovaní zo Zeme vplyvom perspektívy zdanlivo vyletujú z jedného miesta na oblohe, ktoré leží v súhvezdí Perzea. Odtiaľ pochádza pomenovanie Perzeidy,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.
[ad][/ad]Meteorický roj môže verejnosť pozorovať od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Podľa SAV z hľadiska pozorovania je dôležité vedieť, že rozloženie meteorov okolo maxima je silne asymetrické.
„Už desať dní pred maximom je možné pozorovať zvýšenú frekvenciu Perzeíd, po maxime však ich počet prudko klesá a už po troch dňoch možno pozorovať len jednotlivé kusy. Odporúčané obdobie na pozorovanie je od 5. do 14. augusta,“ uviedla SAV.
„Pozorovanie v blízkosti maxima nadránom 13. augusta bude tento rok rušiť Mesiac, ktorý bude len dva dni pred splnom. Napriek tomu je frekvencia Perzeíd tak vysoká, že ich zaznamenáme aj pri svietiacom Mesiaci,“ povedal astronóm.
Obežná doba kométy 109P/Swift-Tuttle je 133 rokov. Väčšina prachových častíc bola súčasťou mraku tisíc a viac rokov. Po predposlednom prechode perihéliom v roku 1859 sa po šiestich rokoch, teda v roku 1865, uvoľnil z kométy oblak častíc, ktorý je v súčasnosti pozorovaný ako samostatné vlákno prejavujúce sa zvýšenou frekvenciou zhruba jeden deň pred celkovým maximom.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.