Obloha bude opäť plná padajúcich hviezd: Perzeidy už čoskoro dosiahnu svoje maximum
Divadlo, ktoré sa opakuje každý rok – meteorický roj Perzeidy. Zem sa už čoskoro stretne s prúdom prachových častíc v dráhe periodickej kométy 109P/Swift-Tuttle. Počas maximálnej frekvencie „spadne“ nad ránom 13. augusta na oblohe 45 – 60 meteorov za hodinu. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková.
„Meteory sa pohybujú mimo atmosféry po rovnobežných dráhach a po vniknutí do zemskej atmosféry zhoria vo výškach nad 80 kilometrov. Pri pozorovaní zo Zeme vplyvom perspektívy zdanlivo vyletujú z jedného miesta na oblohe, ktoré leží v súhvezdí Perzea. Odtiaľ pochádza pomenovanie Perzeidy,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.
[ad][/ad]Meteorický roj môže verejnosť pozorovať od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Podľa SAV z hľadiska pozorovania je dôležité vedieť, že rozloženie meteorov okolo maxima je silne asymetrické.
„Už desať dní pred maximom je možné pozorovať zvýšenú frekvenciu Perzeíd, po maxime však ich počet prudko klesá a už po troch dňoch možno pozorovať len jednotlivé kusy. Odporúčané obdobie na pozorovanie je od 5. do 14. augusta,“ uviedla SAV.

„Pozorovanie v blízkosti maxima nadránom 13. augusta bude tento rok rušiť Mesiac, ktorý bude len dva dni pred splnom. Napriek tomu je frekvencia Perzeíd tak vysoká, že ich zaznamenáme aj pri svietiacom Mesiaci,“ povedal astronóm.
Obežná doba kométy 109P/Swift-Tuttle je 133 rokov. Väčšina prachových častíc bola súčasťou mraku tisíc a viac rokov. Po predposlednom prechode perihéliom v roku 1859 sa po šiestich rokoch, teda v roku 1865, uvoľnil z kométy oblak častíc, ktorý je v súčasnosti pozorovaný ako samostatné vlákno prejavujúce sa zvýšenou frekvenciou zhruba jeden deň pred celkovým maximom.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.


