Tri percentá nášho obyvateľstva sa vlani narodili v zahraničí
Tri percentá súčasného obyvateľstva SR sa vlani narodili mimo územia Slovenska. Najviac v Českej republike, ale tiež v Maďarsku, na Ukrajine, v Rumunsku, vo Veľkej Británii aj v Poľsku. Vyplýva to z demografických údajov Štatistického úradu SR.
Úrad tiež konštatuje, že štruktúra obyvateľstva na Slovensku je relatívne stabilná. Obyvateľov slovenskej národnosti boli vlani 4.421.538. Slovenská národnosť tak dosiahla podiel 81,3 percenta z celkového počtu obyvateľstva.
Druhou najpočetnejšou národnosťou na Slovensku bola v minulom roku maďarská (8,4 percenta) a tretia bola rómska národnosť (2 percentá). Medziročné rozdiely početnosti národnostných menšín sú podľa ŠÚ SR minimálne.
“Medziročne sa v roku 2016 zvýšili počty a podiely slovenskej, rómskej, českej, moravskej a sliezskej, nemeckej, ukrajinskej a poľskej národnosti. Znížili sa počty a podiely maďarskej a rusínskej národnosti,” uvádza ŠÚ SR.
Štatistici sa pozreli aj na vlaňajší podiel cudzincov žijúcich na Slovensku, bolo ich 69.695. “Z celkového počtu obyvateľov cudzinci tvorili 1,3-percentný podiel,” konštatuje úrad.
Medzi cudzincami bolo vlani najviac (87,9 percenta) občanov z európskych krajín. Na druhej priečke sú cudzinci z ázijských krajín (6,5 percenta). “Občianstvo štátov amerického kontinentu predstavuje 2,1-percentný podiel,” dopĺňa ŠÚ SR.
Najpočetnejšou skupinou cudzincov s trvalým pobytom na Slovensku sú ľudia s českým občianstvom (13.023), ďalej s maďarským (9799), rumunským (6271) a poľským občianstvom (5604).
(TASR)
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.