V oficiálnom slovenskom kalendáriu je šesť nových mien
Do oficiálneho kalendária, ktoré je odporúčaným podkladom pre vydavateľov slovenských kalendárov, bolo v období od októbra 2017 do konca septembra 2019 zaradených šesť mien, v prípade dvoch ďalších sa zmenil ich dátum v kalendári.
Vyplýva to z piatej Správy o používaní štátneho jazyka na území SR, v ktorom Ministerstvo kultúry (MK) SR informuje o ovládaní a používaní slovenského spisovného jazyka vo viacerých oblastiach verejného života a zmieňuje sa i o činnosti Kalendárovej komisie pri MK SR.
Do oficiálneho kalendária boli zaradené mená Noel (21. 12.), Jonáš (12. 11.), Alexia (9. 1.), Zara (19. 1.), Noema (21. 8.), Elisa (7. 10.), v prípade mien Artur a Dušana došlo k dátumovému presunu (Artur z 26. novembra na 5. januára, Dušana z 26. mája na 19. júla).
Komisia v sledovanom období (1. októbra 2017 – 30. septembra 2019) prijala 37 žiadostí od občanov na zaradenie nového mena do oficiálneho kalendária. Komisia schválila zásady zaraďovania rodných (krstných) mien do kalendára, podľa ktorých sa postupuje pri dopĺňaní východiskového oficiálneho kalendária zostaveného v roku 2017.
[article slug=”toto-su-najpopularnejsie-mena-pre-deti-v-roku-2019″][/article]Rozkolísaná prax
„Medzi kritériá na zaradenie krstného mena patrí napríklad výskyt, resp. frekvencia mena v populácii, spätosť mena s európskou a kresťanskou tradíciou a spisovnosť,“ vysvetlil rezort kultúry.
Kalendárová komisia pri MK SR vznikla v roku 2016. Jej hlavnými úlohami je zjednocovať rozkolísanú prax pri uvádzaní mien v slovenských kalendároch, odstraňovať duplicitné podoby toho istého mena v jednom kalendári, schvaľovať písanú podobu mien v oficiálnom kalendáriu.
[ad][/ad]Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.