V oficiálnom slovenskom kalendáriu je šesť nových mien
Do oficiálneho kalendária, ktoré je odporúčaným podkladom pre vydavateľov slovenských kalendárov, bolo v období od októbra 2017 do konca septembra 2019 zaradených šesť mien, v prípade dvoch ďalších sa zmenil ich dátum v kalendári.
Vyplýva to z piatej Správy o používaní štátneho jazyka na území SR, v ktorom Ministerstvo kultúry (MK) SR informuje o ovládaní a používaní slovenského spisovného jazyka vo viacerých oblastiach verejného života a zmieňuje sa i o činnosti Kalendárovej komisie pri MK SR.
Do oficiálneho kalendária boli zaradené mená Noel (21. 12.), Jonáš (12. 11.), Alexia (9. 1.), Zara (19. 1.), Noema (21. 8.), Elisa (7. 10.), v prípade mien Artur a Dušana došlo k dátumovému presunu (Artur z 26. novembra na 5. januára, Dušana z 26. mája na 19. júla).
Komisia v sledovanom období (1. októbra 2017 – 30. septembra 2019) prijala 37 žiadostí od občanov na zaradenie nového mena do oficiálneho kalendária. Komisia schválila zásady zaraďovania rodných (krstných) mien do kalendára, podľa ktorých sa postupuje pri dopĺňaní východiskového oficiálneho kalendária zostaveného v roku 2017.
[article slug=”toto-su-najpopularnejsie-mena-pre-deti-v-roku-2019″][/article]Rozkolísaná prax
„Medzi kritériá na zaradenie krstného mena patrí napríklad výskyt, resp. frekvencia mena v populácii, spätosť mena s európskou a kresťanskou tradíciou a spisovnosť,“ vysvetlil rezort kultúry.
Kalendárová komisia pri MK SR vznikla v roku 2016. Jej hlavnými úlohami je zjednocovať rozkolísanú prax pri uvádzaní mien v slovenských kalendároch, odstraňovať duplicitné podoby toho istého mena v jednom kalendári, schvaľovať písanú podobu mien v oficiálnom kalendáriu.
[ad][/ad]Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


