Modrý mesiac rozžiari oblohu už tento týždeň! Prichádza raz za 10 rokov
V noci zo stredy (30. 8.) na štvrtok (31. 8.) nastane najväčšia astronomická udalosť tohtoročného leta. Okrem toho, že bude Mesiac najbližšie k Zemi, nás čaká aj výnimočný Modrý spln. Na svojom webe o tom informuje Imeteo.
Ako uvádza Imeteo, Modrý mesiac bude zároveň aj supermesiacom. Pôjde v poradí o tretí supermesiac v tomto roku. Spln nastane vo štvrtok 31. augusta o 3.36 hod.
Mesiac bude k Zemi najbližšie
,,O supersplne hovoríme vtedy, ak je Mesiac na svojej elipsovitej dráhe k našej planéte najbližšie,” uvádza Imeteo. Vo štvrtok (31. 8.) bude zároveň Mesiac k Zemi úplne najbližšie v rámci roka a bude vzdialený na 357 344 kilometrov. Práve preto sa bude zdať Mesiac na oblohe o čosi väčší a jasnejší.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Slovenskú oblohu rozžiarila polárna žiara. Vidieť ju bolo aj nad Košicami (FOTO+VIDEO)
Bude skutočne modrý?
Počas roka môžeme sledovať 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci, ale približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. ,,Z tohto dôvodu sa 13. spln nazýva modrý. Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý,” objasňujú teda, že ide skutočne len o pomenovanie a nie reálnu farbu Mesiaca.
Augustový Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom. Ide o skutočne vzácnu a výnimočnú astro udalosť, ktorá nastáva raz za približne 10 rokov.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Nezmeškajte sériu supersplnov!
Zdroj: imeteo.sk, NM
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.