Modrý mesiac rozžiari oblohu už tento týždeň! Prichádza raz za 10 rokov
V noci zo stredy (30. 8.) na štvrtok (31. 8.) nastane najväčšia astronomická udalosť tohtoročného leta. Okrem toho, že bude Mesiac najbližšie k Zemi, nás čaká aj výnimočný Modrý spln. Na svojom webe o tom informuje Imeteo.
Ako uvádza Imeteo, Modrý mesiac bude zároveň aj supermesiacom. Pôjde v poradí o tretí supermesiac v tomto roku. Spln nastane vo štvrtok 31. augusta o 3.36 hod.
Mesiac bude k Zemi najbližšie
,,O supersplne hovoríme vtedy, ak je Mesiac na svojej elipsovitej dráhe k našej planéte najbližšie,” uvádza Imeteo. Vo štvrtok (31. 8.) bude zároveň Mesiac k Zemi úplne najbližšie v rámci roka a bude vzdialený na 357 344 kilometrov. Práve preto sa bude zdať Mesiac na oblohe o čosi väčší a jasnejší.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Slovenskú oblohu rozžiarila polárna žiara. Vidieť ju bolo aj nad Košicami (FOTO+VIDEO)
Bude skutočne modrý?
Počas roka môžeme sledovať 12 splnov, jeden v každom kalendárnom mesiaci, ale približne raz za dva a pol roka nastane v poradí 13. spln, ktorý nemá oficiálny názov. ,,Z tohto dôvodu sa 13. spln nazýva modrý. Na označenie druhého splnu, ktorý nastane v jednom kalendárnom mesiaci, sa teda vo svete používa prívlastok modrý,” objasňujú teda, že ide skutočne len o pomenovanie a nie reálnu farbu Mesiaca.
Augustový Modrý mesiac je navyše aj supermesiacom. Ide o skutočne vzácnu a výnimočnú astro udalosť, ktorá nastáva raz za približne 10 rokov.
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Nezmeškajte sériu supersplnov!
Zdroj: imeteo.sk, NM
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


