Výstava pavúkov a škorpiónov vo Východoslovenskom múzeu má ľudí zbaviť strachu
Vo štvrtok poobede slávnostne otvorili výstavu pod názvom Fascinujúci svet pavúkov a škorpiónov, ktorú pripravilo Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach s poľskou súkromnou spoločnosťou.
„Takáto výstava už bola v Bratislave a my sme sa rozhodli, že by bolo veľmi dobré dostať ju aj do Košíc. Podarilo sa nám nainštalovať v priestoroch múzea 40 terárií,“ uviedla vedúca prírodovedného odboru VSM v Košiciach Eva Sitášová.
Zaujímavé workshopy
Počas výstavy budú mať návštevníci možnosť zúčastniť sa workshopov, na ktorých uvidia aj to, ako sa tieto živočíchy kŕmia. „Sporadicky vyberieme nejakého pavúka a ten, kto sa odváži a dá si ho na ruku, bude víťazom,“ povedala Sitášová a dodala, že týmto spôsobom chcú prekonať v ľuďoch arachnofóbiu – strach z pavúkov.
[ad][/ad]Nepravda v hororoch
Výstava bola doposiaľ vo viac ako pätnástich krajinách Európy. „Zaujímavým exponátom je najväčší pavúk sveta, ako aj čierna vdova, čo je najjedovatejší pavúk na svete,“ prezradil kurátor výstavy Jacek Pacyna, pre ktorého sú tieto tvory už 25 rokov koníčkom. „Ľudia si aj cez hororové filmy pavúky spájajú s tým, že zabíjajú ľudí. Nie je to však pravda. Na svete žije viac ako 40 000 druhov, z ktorých len asi desať je nebezpečných,“ spresnil kurátor.
Päť druhov škorpiónov a 35 druhov pavúkov pochádzajúcich z Ázie, Austrálie či severnej Afriky si môžete pozrieť až do konca septembra.
Foto: TASR(TASR, JH)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.