Košický Knižný klub PAĽIKERAV zabodoval vo Viedni
Vo viedenskom ORF RadioKulturhaus sa v utorok 1. mája udeľovalo 15 cien pre spoločensky inovatívne projekty. Tento štrnásty ročník sa stal historicky najúspešnejším najmä pre Slovensko. Až tri slovenské projekty získali prestížne ocenenie SozialMarie, z toho sa na celkovo druhom mieste umiestnil Knižný klub PAĽIKERAV z Košíc.
Zástupcovia Knižného klubu PAĽIKERAV si prevzali ocenenie za celkové druhé miesto v hodnote 10 000 eur. „Projekt občianskeho združenia Ďakujem – „Paľikerav“ podnecuje rómsku mládež k čítaniu kníh a členovia knižného klubu pravidelne na svojej facebookovej stránke publikujú videorecenzie kníh, ktoré im dnes už pravidelne zasielajú na čítanie viacerí knižní autori,“ uviedol zástupca SozialMarie pre Slovenskú republiku Igor Kocian.
[ad][/ad]Dva ďalšie slovenské projekty získali cenu za 4. až 15. miesto v hodnote po 2 000 eur. „Projekt Bližšie ku komunite občianskeho združenia Odyseus sa zameriava na podporu drogovo závislých ľudí a zlepšenie prostredia a vzťahov s obyvateľmi v lokalite bratislavského sídliska Pentagon. Projekt Buddy pre každé dieťa v detskom domove spája dobrovoľníkov z radov dospelých, ktorí poskytujú podporný vzťah deťom z detských domovov,“ vysvetlil Kocian.
Celkovým víťazom ceny SozialMarie 2018 v hodnote 15 000 eur sa stal český projekt Rapid Re-Housing Brno, v rámci ktorého Magistrát mesta Brno umožňuje rodinám bez domova získať samostatné nájomné bývanie a poskytuje im podporu zameranú na udržanie tohto bývania.
(JH)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.