Najlepšie školské časopisy vytvorili košickí školáci
Súťaž školských časopisov Perohryz 2018 pre žiakov druhého stupňa základných škôl a osemročných gymnázií mala slávnostné vyhodnotenie v Košiciach.
Tretí rok ju organizuje občianske združenie Úlet. Cieľom je zvyšovať mediálnu gramotnosť študentov. „Po uplynulých ročníkoch vidíme, že spätnú väzbu si cenia mladí redaktori aj učiteľky. Teší nás, že sa do súťaže zapojilo až 34 časopisov,” hovorí Jana Beerová z občianskeho združenia.
[ad][/ad]Na prvom mieste sa umiestnili dva časopisy z Košíc, Prestávka zo ZŠ Ľudovíta Fullu a Čordáčik zo ZŠ sv. košických mučeníkov. ,,Pravidelne sa zúčastňujeme takýchto súťaží. Vôbec sme však nečakali, že sa umiestnime na prvom mieste,” povedala šéfredaktorka časopisu Čordáčik Michaela Müllerová.
V porote naša redaktorka
Súčasťou odbornej poroty bola aj redaktorka KOŠICE:DNES Michaela Luxová. „Je to moja prvá skúsenosť v úlohe porotkyne. Bolo naozaj ťažké vybrať tie najlepšie časopisy,” povedala.
Časopisy hodnotili aj vysokoškolskí pedagógovia Lenka Regrutová, ktorá sa zaoberá výskumom mediálnych obsahov určených pre detského percipienta, a Jozef Mergeš, ktorý sa venuje športovému jazyku v médiách a pedagogicky vedie študentský internetový časopis.
Po vyhlásení výsledkov sa mohli redakčné tímy porozprávať s porotou. Zistili tak, čo porotu pri čítaní časopisov zaujalo, aj to, v čom by sa mohli zlepšiť.
Na žiakov čakali aj kreatívne workshopy, pri ktorých museli poskladať články rôznych novinárskych žánrov či správne priradiť rok k dôležitým míľnikom v svetovej a slovenskej histórii médií.
Jej cieľom je rozvíjať tvorivosť a kreativitu žiakov základných škôl, umožniť im vyjadriť svoj názor na otázky školského i spoločenského života. Cieľom je podporovať mediálnu gramotnosť a prepájať školské zručnosti a vedomosti s reálnym životom formou zážitku a stretnutia so skutočným svetom médií, ktorý každodenne ovplyvňuje život mladých ľudí v ich myslení, usporiadaní hodnôt a konaní. Zámerom súťaže je nadviazať konštruktívny dialóg žiakov a ich pedagógov s pracovníkmi médií o slobode slova, novinárskej etike a slušnom vyjadrení názorov na verejnosti.
1. miesto: Prestávka (ZŠ Ľ. Fullu), Čordáčik (Spojená škola sv. košických mučeníkov)
2. miesto: Life (SZŠ Life Academy, Poprad), K2 (ZŠ Krosnianska), Novo2 (ZŠ L. Novomeského), Ratolesť (ZŠ sv. Cyrila a Metoda)
3. miesto: Trdielko (ZŠ Belehradská), K30 (ZŠ Kežmarská), Fišeráčik (ZŠ Dr. D. Fischera, Kežmarok), Mlynoviny (ZŠ Mlynská, Stropkov), Gemko (ZŠ Gemerská)
(EH, ML)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.