V košickej zoo pribudne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku
V rámci projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce, ktorý realizuje košická zoo spolu so Zoologickou záhradou Budapešť, vznikajú v Košiciach tri aktivity, ktoré budú viditeľné priamo v teréne.
Prvou aktivitou je projekt Karpatský lužný les, ktorým dôjde k revitalizácii centrálnej zóny zoologickej záhrady s poukázaním na jej prírodné pozitíva. Na približne 120 až 180 metroch horskej mokrade dôjde podľa prezidenta Únie českých a slovenských zoologických záhrad a riaditeľa ZOO Košice Ericha Kočnera k prezentácii biotopu karpatského lužného lesa. „Druhým výstupom budú expozície európskych plazov, ktoré žijú v našich zemepisných šírkach a vznikne vlastne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku v zoologických záhradách, kde vo veľkých presklených kójach priamo v teréne budú prezentované naše pôvodné druhy plazov, prípadne rehabilitované exempláre korytnačiek močiarnych,“ uviedol Kočner.
Tretím výstupom bude podľa neho komplex troch voliér, v ktorých budú prezentované zrehabilitované živočíchy zo záchranného centra budapeštianskej zoo, ktorá ho v rámci tohto spoločného projektu modernizuje a dobudováva.
[ad][/ad]Nové expozície v roku 2019
Projekt začala košická zoo realizovať v januári tohto roku. „Prípravné práce trvali tri roky. Ukončíme ho po 20 mesiacoch v auguste roku 2019, to znamená v horizonte ani nie dvoch rokov budú môcť návštevníci už v sezóne budúceho roku môcť priamo byť konfrontovaní pri návšteve košickej zoo s novými expozíciami,“ vysvetlil Kočner.
Celkový rozpočet projektu pod názvom Slovenské a maďarské zoologické záhrady pre zachovanie pôvodnej fauny v prihraničných regiónoch – ZOO4NAT, v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, predstavuje 1,215 milióna eur. ZOO Košice sa bude na čerpaní rozpočtu podieľať čiastkou 541-tisíc eur s päťpercentnou spoluúčasťou a ZOO Budapešť ako hlavný partner preinvestuje takmer 675-tisíc eur.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.