V košickej zoo pribudne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku
V rámci projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce, ktorý realizuje košická zoo spolu so Zoologickou záhradou Budapešť, vznikajú v Košiciach tri aktivity, ktoré budú viditeľné priamo v teréne.
Prvou aktivitou je projekt Karpatský lužný les, ktorým dôjde k revitalizácii centrálnej zóny zoologickej záhrady s poukázaním na jej prírodné pozitíva. Na približne 120 až 180 metroch horskej mokrade dôjde podľa prezidenta Únie českých a slovenských zoologických záhrad a riaditeľa ZOO Košice Ericha Kočnera k prezentácii biotopu karpatského lužného lesa. „Druhým výstupom budú expozície európskych plazov, ktoré žijú v našich zemepisných šírkach a vznikne vlastne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku v zoologických záhradách, kde vo veľkých presklených kójach priamo v teréne budú prezentované naše pôvodné druhy plazov, prípadne rehabilitované exempláre korytnačiek močiarnych,“ uviedol Kočner.
Tretím výstupom bude podľa neho komplex troch voliér, v ktorých budú prezentované zrehabilitované živočíchy zo záchranného centra budapeštianskej zoo, ktorá ho v rámci tohto spoločného projektu modernizuje a dobudováva.
[ad][/ad]Nové expozície v roku 2019
Projekt začala košická zoo realizovať v januári tohto roku. „Prípravné práce trvali tri roky. Ukončíme ho po 20 mesiacoch v auguste roku 2019, to znamená v horizonte ani nie dvoch rokov budú môcť návštevníci už v sezóne budúceho roku môcť priamo byť konfrontovaní pri návšteve košickej zoo s novými expozíciami,“ vysvetlil Kočner.
Celkový rozpočet projektu pod názvom Slovenské a maďarské zoologické záhrady pre zachovanie pôvodnej fauny v prihraničných regiónoch – ZOO4NAT, v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, predstavuje 1,215 milióna eur. ZOO Košice sa bude na čerpaní rozpočtu podieľať čiastkou 541-tisíc eur s päťpercentnou spoluúčasťou a ZOO Budapešť ako hlavný partner preinvestuje takmer 675-tisíc eur.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.