V košickej zoo pribudne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku
V rámci projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce, ktorý realizuje košická zoo spolu so Zoologickou záhradou Budapešť, vznikajú v Košiciach tri aktivity, ktoré budú viditeľné priamo v teréne.
Prvou aktivitou je projekt Karpatský lužný les, ktorým dôjde k revitalizácii centrálnej zóny zoologickej záhrady s poukázaním na jej prírodné pozitíva. Na približne 120 až 180 metroch horskej mokrade dôjde podľa prezidenta Únie českých a slovenských zoologických záhrad a riaditeľa ZOO Košice Ericha Kočnera k prezentácii biotopu karpatského lužného lesa. „Druhým výstupom budú expozície európskych plazov, ktoré žijú v našich zemepisných šírkach a vznikne vlastne prvá otvorená expozícia plazov na Slovensku v zoologických záhradách, kde vo veľkých presklených kójach priamo v teréne budú prezentované naše pôvodné druhy plazov, prípadne rehabilitované exempláre korytnačiek močiarnych,“ uviedol Kočner.
Tretím výstupom bude podľa neho komplex troch voliér, v ktorých budú prezentované zrehabilitované živočíchy zo záchranného centra budapeštianskej zoo, ktorá ho v rámci tohto spoločného projektu modernizuje a dobudováva.
[ad][/ad]Nové expozície v roku 2019
Projekt začala košická zoo realizovať v januári tohto roku. „Prípravné práce trvali tri roky. Ukončíme ho po 20 mesiacoch v auguste roku 2019, to znamená v horizonte ani nie dvoch rokov budú môcť návštevníci už v sezóne budúceho roku môcť priamo byť konfrontovaní pri návšteve košickej zoo s novými expozíciami,“ vysvetlil Kočner.
Celkový rozpočet projektu pod názvom Slovenské a maďarské zoologické záhrady pre zachovanie pôvodnej fauny v prihraničných regiónoch – ZOO4NAT, v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko, predstavuje 1,215 milióna eur. ZOO Košice sa bude na čerpaní rozpočtu podieľať čiastkou 541-tisíc eur s päťpercentnou spoluúčasťou a ZOO Budapešť ako hlavný partner preinvestuje takmer 675-tisíc eur.
(TASR, JH)
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.