Ako vedia sny ovplyvniť naše zdravie?
Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo snívame? Prečo v spánku viackrát vstúpime do sveta fantázie? Sny, pre niekoho úžasná vec, no pre druhých to môže znamenať aj čistý horor. Tá najlepšia vec počas snívania je to, že neživé predmety ožívajú, nelogické veci nám zrazu začnú dávať zmysel a niekedy sa dokonca stretneme aj s našimi zosnulými.
Je pre nás snívanie dobré?
V roku 1952 vedci Nathaniel Kleitman a Eugene Aserinsky objavili spánkové cykly, ale hlavne jeden konkrétny, ktorý predstavuje stav bdelosti. Dnes ho poznáme pod názvom REM spánok. Je to spánok, v ktorom dochádza k takzvanému živému snívaniu. Existuje niekoľko teórií o tom, prečo je dôležité vstúpiť do tohto stavu.
Koncept z roku 1983, známy aj ako reverzné učenie, tvrdí, že počas spánku mozog kontroluje dôležité nervové spojenia vytvorené v každodennom živote a zbavuje sa ,,nepotrebných vecí‘‘ v našom mozgu. Bez tohto procesu by bol náš mozog preplnený a mohlo by nastať narušenie myslenia a rozhodovania sa.
Takisto je tento spánok spájaný aj s lepšou pamäťou a lepším riešením problémov.
Snívame rozdielne ako ľudia v iných krajinách?
V štyridsiatych rokoch minulého storočia psychológ a výskumník snov Calvin Hall študoval bežné témy snov na celom svete a zistil, že veľa ľudí sníva hlavne o priateľoch, rodine a financiách.
Taktiež bolo zistené, že obavy ľudí sú si dosť podobné. Napríklad, prenasledovanie alebo útok boli bežné sny japonských a amerických obyvateľov.

Odporúčané články
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.