Ako vedia sny ovplyvniť naše zdravie?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo snívame? Prečo v spánku viackrát vstúpime do sveta fantázie? Sny, pre niekoho úžasná vec, no pre druhých to môže znamenať aj čistý horor. Tá najlepšia vec počas snívania je to, že neživé predmety ožívajú, nelogické veci nám zrazu začnú dávať zmysel a niekedy sa dokonca stretneme aj s našimi zosnulými.
Je pre nás snívanie dobré?
V roku 1952 vedci Nathaniel Kleitman a Eugene Aserinsky objavili spánkové cykly, ale hlavne jeden konkrétny, ktorý predstavuje stav bdelosti. Dnes ho poznáme pod názvom REM spánok. Je to spánok, v ktorom dochádza k takzvanému živému snívaniu. Existuje niekoľko teórií o tom, prečo je dôležité vstúpiť do tohto stavu.
Koncept z roku 1983, známy aj ako reverzné učenie, tvrdí, že počas spánku mozog kontroluje dôležité nervové spojenia vytvorené v každodennom živote a zbavuje sa ,,nepotrebných vecí‘‘ v našom mozgu. Bez tohto procesu by bol náš mozog preplnený a mohlo by nastať narušenie myslenia a rozhodovania sa.
Takisto je tento spánok spájaný aj s lepšou pamäťou a lepším riešením problémov.
Snívame rozdielne ako ľudia v iných krajinách?
V štyridsiatych rokoch minulého storočia psychológ a výskumník snov Calvin Hall študoval bežné témy snov na celom svete a zistil, že veľa ľudí sníva hlavne o priateľoch, rodine a financiách.
Taktiež bolo zistené, že obavy ľudí sú si dosť podobné. Napríklad, prenasledovanie alebo útok boli bežné sny japonských a amerických obyvateľov.

Odporúčané články

Tento jednoduchý a poctivý recept na domácu prípravu perkôv vám ukáže, ako z pár základných surovín vytvoriť lahodné jedlo, ktoré môže byť hlavným chodom aj sladkou večerou. Vonia po masle, škorici a detstve – a chutí presne tak, ako si pamätáte od starkej.

Šťavnaté kuracie mäso, jemne pikantná papriková omáčka a poctivé domáce halušky – paprikáš z kuracích stehien patrí medzi klasiky, ktoré spájajú chute slovenskej a maďarskej kuchyne. Tento recept vám priblíži tradičnú verziu jedla, aké poznali už naše staré mamy, a ktoré nesklame ani dnešného labužníka.

Nadýchané lievance z kefíru so škoricou, jemným tvarohom a ovocným džemom sú ideálnym tipom na sladké raňajky či popoludňajšiu maškrtu. Kombinácia teplých korenistých tónov so sviežosťou tvarohu a ovocia poteší nielen v zime, ale počas celého roka.