Študenti z Hotelovej akadémie ukázali svoj talent v Portugalsku. Gastronomický zážitok v podobe šalátu (ROZHOVOR)
Študenti Hotelovej akadémie na Južnej triede 10 v Košiciach, sú hrdými reprezentantmi gastronómie aj za hranicami. Hlavnou úlohou na Festivale da Cereja v portugalskom meste Fundao bolo kreatívne zapracovanie čerešní do rôznych receptov.
Festival je oslavou čerešní a čerešňových sadov, ktoré sa v meste nachádzajú. Na gastronomickom festivale reprezentovali svoje krajiny Česi, Španieli, Estónci či Francúzi a v neposlednom rade aj Slováci so svojím netradičným šalátom. Reprezentantmi sa stali traja žiaci študujúci odbor kuchár. Ian, Samo a Peter navštívili Fundao spoločne s majsterkou odborného výcviku Adrianou Hlubeňovou, ktorá bola garantom žiakov na portugalskom festivale a rovnako aj s pani riaditeľkou PaedDr. Jaroslavou Mamčakovou. Šikovní študenti vymysleli recept na šalát, do ktorého zakomponovali hlavnú ingredienciu – čerešne.
>>>FOTKY NÁJDETE V GALÉRII<<<



















“Festival bol veľmi zaujímavý, no bolo to veľmi náročné psychicky aj fyzicky a k tomu aj nejaký stres, keďže človek chce mať niečo dokonalé a chce s tým byť spokojný. Je to skúsenosť pre každého a každému by som tam priala ísť a vyskúšať si to,” uviedla pre KOŠICE: DNES majsterka Hlubeňová. Študenti festival zhodnotili veľmi pozitívne a okrem samotného festivalu si užili aj krajinu a more. “Môj najlepší zážitok z Portugalska bol to, že som sa asi po dvoch rokoch, keď bola karanténa, mohol okúpať v mori. Prípravy na festival aj mesto bolo veľmi pekné,” opísal zážitok jeden z kuchárov.
Pre nachystanie šalátu sa rozhodli aj preto, že bol jednoduchý na prípravu. Festival ponúkol prestížnu príležitosť prejaviť gastronomické zručnosti, spoznať nových ľudí ale rovnako aj z časti vidieť krajinu. V neposlednom rade mali študenti šancu reprezentovať seba a aj celé Slovensko.
(VT)
Galéria
Odporúčané články
O zmene nebezpečnej križovatky pri amfiteátri na Festivalovom námestí sa hovorí už dlhé roky. Obyvatelia Košíc si môžu všimnúť obrovské žeriavy na stavbe polyfunkčného objektu, zmenu dopravy je badať na časti Starej spišskej cesty. Práce na zmene križovatky mali podľa magistrátu začať v septembri tohto roka. Prevažnú časť má budovať developer. Mesto sa finančne bude podieľať na prestavbe križovatky spolu s investorom CTR.
V stredu 19. novembra došlo v ranných hodinách k vykoľajeniu vlaku ZSSK. Ako informoval portál railpage.net, keďže došlo k poškodeniu trate, možno očakávať meškania vlakov a nástupištia č. 1 a č. 2 sú mimo obsluhy.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.


