Študenti z Hotelovej akadémie ukázali svoj talent v Portugalsku. Gastronomický zážitok v podobe šalátu (ROZHOVOR)
Študenti Hotelovej akadémie na Južnej triede 10 v Košiciach, sú hrdými reprezentantmi gastronómie aj za hranicami. Hlavnou úlohou na Festivale da Cereja v portugalskom meste Fundao bolo kreatívne zapracovanie čerešní do rôznych receptov.
Festival je oslavou čerešní a čerešňových sadov, ktoré sa v meste nachádzajú. Na gastronomickom festivale reprezentovali svoje krajiny Česi, Španieli, Estónci či Francúzi a v neposlednom rade aj Slováci so svojím netradičným šalátom. Reprezentantmi sa stali traja žiaci študujúci odbor kuchár. Ian, Samo a Peter navštívili Fundao spoločne s majsterkou odborného výcviku Adrianou Hlubeňovou, ktorá bola garantom žiakov na portugalskom festivale a rovnako aj s pani riaditeľkou PaedDr. Jaroslavou Mamčakovou. Šikovní študenti vymysleli recept na šalát, do ktorého zakomponovali hlavnú ingredienciu – čerešne.
>>>FOTKY NÁJDETE V GALÉRII<<<



















“Festival bol veľmi zaujímavý, no bolo to veľmi náročné psychicky aj fyzicky a k tomu aj nejaký stres, keďže človek chce mať niečo dokonalé a chce s tým byť spokojný. Je to skúsenosť pre každého a každému by som tam priala ísť a vyskúšať si to,” uviedla pre KOŠICE: DNES majsterka Hlubeňová. Študenti festival zhodnotili veľmi pozitívne a okrem samotného festivalu si užili aj krajinu a more. “Môj najlepší zážitok z Portugalska bol to, že som sa asi po dvoch rokoch, keď bola karanténa, mohol okúpať v mori. Prípravy na festival aj mesto bolo veľmi pekné,” opísal zážitok jeden z kuchárov.
Pre nachystanie šalátu sa rozhodli aj preto, že bol jednoduchý na prípravu. Festival ponúkol prestížnu príležitosť prejaviť gastronomické zručnosti, spoznať nových ľudí ale rovnako aj z časti vidieť krajinu. V neposlednom rade mali študenti šancu reprezentovať seba a aj celé Slovensko.
(VT)
Galéria
Odporúčané články
Koncom novembra zverejnil magistrát na svojej sociálnej sieti informáciu o celoslovenskom ocenení, ktoré dostalo dobrovoľnícke podujatie „Príbehy evanjelického cintorína – ožívajúca záhrada pamäte“ za úpravu zanedbaného parku nad sladovňou. Boli sme sa preto pozrieť na historický evanjelický cintorín na Žriedlovej ulici za Starou sladovňou aj my.
Fluktuácia zamestnancov na Slovensku dosahuje v súčasnosti rekordné hodnoty, pričom priemerná ročná miera odchodov sa pohybuje medzi 14 až 16 %, zatiaľ čo za zdravú sa považuje 5 až 7 %. Podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) za týmto trendom stojí kombinácia rýchlejšieho životného tempa, vyšších očakávaní od práce a lepšej dostupnosti pracovných príležitostí.
Symbolicky na Medzinárodný deň študentstva a v deň výročia študentských protestov, ktoré pred 36 rokmi odštartovali Nežnú revolúciu vzniklo dnes v Košiciach Mestské stredoškolské zastupiteľstvo (MSZ).

