Gastronómia
Čo s vydlabanou dužinou? Napríklad tekvicové muffiny
Potrebujeme: 100 g dužiny z tekvice 150 g hladkej múky 200 ml smotany na varenie 2 – 3 vajíčka 2 PL cukru 1 PL olivového oleja 3 PL tekvicových semiačok kypriaci prášok soľ štipku koriandra [ad][/ad] Postup: Dužinu nastrúhajte a posypte korením.
Horčicové rezne
Potrebujeme: 4 rezne bravčového z karé 1 bielu cibuľu strúhanku soľ korenie 2 PL kečupu 1 PL horčice 1 dl vody 2 vajcia [ad][/ad] Postup: Mäso si naklepeme.
Kyslá zemiaková polievka
Potrebujeme: zemiaky vodu celé čierne korenie bobkový list soľ mlieko vajce kryštálový cukor ocot kôpor vegetu bylinky na ozdobu [ad][/ad] Postup: Zemiaky nakrájame na drobné kocky, dáme variť spolu s celým korením, bobkovým listom a soľou.
Večera s…: Andrej Petrovič, šéf košického baletu
Úspešný tanečník, choreograf a pedagóg Andrej Petrovič (38) po štúdiách pôsobil a zbieral skúsenosti v zahraničí, okrem iného aj po boku popredného londýnskeho choreografa Akrama Khana.
Bleskový cviklový koláčik
Potrebujeme: 500 g uvarenej a ošúpanej cvikly (červená repa) 200 g horkej čokolády 100 g masla 3 ks celé vajcia 100 g hladkej múky 220 g cukru 40 g kakaa 1 bal.
Zemiaková štrúdľa
Potrebujeme: lístkové cesto 500 g zemiakov 2 cibule 1 mrkvu 1 kyslú smotanu soľ, mleté čierne korenie olej [ad][/ad] Postup: Zemiaky nakrájame ako na hranolčeky, mrkvu na drobné kocky.
Chlieb ako od babičky pečie pekáreň Klas!
Prvé kváskové chlebíky z pekárne Klas už sú na svete! Vyspovedali sme pekára Michala Piska, ktorý svoje remeslo robí už 25 rokov.
Batátová polievka
Potrebujeme: 250 g batátov 20 g šalotky 20 g masla 200 ml vývaru 200 ml mlieka soľ mleté čierne korenie 10 g medvedieho cesnaku 100 ml olivového oleja [ad][/ad] Postup: Batáty ošúpeme a nakrájame na kocky.
Kuracie prsia na hubách
Potrebujeme: 4 kuracie prsia 100 g čerstvých alebo sušených húb (môžu byť aj šampiňóny) 2 stredne veľké cibule 4 plátky hydinovej šunky 4 plátky tvrdého syra 200 ml šľahačkovej smotany pár kvapiek oleja podľa chuti soľ a čierne korenie 1 PL masla [ad][/ad] Postup: Plátky kuracích pŕs opečte z oboch strán na kvapke oleja a odložte
Tri chutné recepty z gaštanov
Okrem šuchotania farebného lístia, k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patria aj gaštany. Z poslov jesene si môžete ukuchtiť roládu, či chutné pyré.
Anglický jablkový koláč
Potrebujeme: Na plnku: 5 jabĺk 1 citrón 250 g slivkového lekváru 1 ČL škorice 1 vanilkový lusk 1 vajce 1 PL trstinového cukru Na cesto: 150 g masla 360 g hladkej múky 10 PL studenej vody štipka soli Postup: Prísady na cesto zmiešame a vypracujeme vláčne cesto.
Vedeli ste, že chlieb má tiež svoj vlastný sviatok? Oslávte ho s VAMEXOM
Máme ho na stole takmer každý deň. Berieme ho ako samozrejmosť, ale keby nebol, určite by sa nám žilo ťažšie. Len málokto si vie bez neho predstaviť raňajky a možno aj večeru.
Maďarský guláš
Potrebujeme: 1 kg hovädzieho na guláš 3 cibule 6 strúčikov cesnaku 2 PL bravčovej masti 2 ČL sladkej papriky mleté čierne korenie rascu majoránku 1 čili papričku 2 ks zelenej papriky 2 ČL paradajkového pretlaku soľ 1 postrúhaný zemiak [ad][/ad] Postup: Mäso pokrájame na väčšie kúsky.
Zapečené palacinky
Vyskúšajte recept na tieto netradičné, zapečené palacinky. Potrebujeme: 12 palaciniek 500 g jemného tvarohu citrónovú kôru 2 balenia vanilkového cukru 60 g práškového cukru 1 vajce 200 ml mlieka 20 g kryštálového cukru [ad][/ad] Postup: Z tvarohu, vajíčka, vanilkového cukru, citrónovej kôry a práškového cukru si vymiešame hladký krém.
Výborné šišky
Potrebujeme: 750 g hladkej múky 50 g práškového cukru 1 vanilínový cukor 2 žĺtka 2 ČL soli 1 balíček droždia 3 PL rumu 2 dl vlažného mlieka Postup: Urobíme kvások.
Naložte kapustu do fliaš
Ak si myslíte, že kyslá kapusta má korene v slovenskej, českej, francúzskej či nemeckej kuchyni, ste na omyle. Kyslú kapustu „vymyslela“ Džingischánova armáda, ktorá sa pri výpravách po Európe živila čínskou kapustou naloženou v ryžovom octe.
Košičania milujú Vietnam. Najviac chrumkavú kačicu!
Ryžové polia, lampióny, hluk na cestách, príjemní ľudia, ale i skvelá kuchyňa. Rozmanité chute sa miešajú s príjemnou arómou.
Citrónové cestoviny so špenátom
Potrebujeme: 350 g cestovín 200 g syru ricotta 50 g smotany na varenie 250 g baby špenátu veľký citrón 2 PL nakladaného zeleného korenia 1 PL masla soľ paradajky na ozdobu Postup: V miske zmiešame ricottu so smotanou na varenie.
Krémové tekvicové rizoto
Potrebujeme: 1 tekvicu (hokaido) 4 KL masla 1 cibuľu 3 šálky ryže (ideálne arborio) 1,5 L vývaru 0,2 L bieleho suchého vína soľ, čierne korenie mletú papriku sladkú tymián, rozmarín olivový olej 1 PL mascarpone parmezán [ad][/ad] Postup: Na úvod si očistíme tekvicu, ktorú rozdelíme na polovicu.
Mramorová bábovka s orechami a pomarančom
Potrebujeme: 125 g masla 240 g kryštálového cukru citrónová kôra 5 vajec 250 ml sladkej smotany 420 g hrubej múky 1 ks kypriaceho prášku 60 g čokolády na varenie 1 PL citrónovej šťavy 1 pomaranč 50 g vlašských orechov Poleva: 150 g práškového cukru, 1 bielok, 1 PL citrónovej štavy (cukor, bielok a citrónovú štavu