Toto sú znaky toho, že jete priveľa cukru
Priberanie
Príliš veľa kalórií z hocijakého jedla sa môže prejaviť priberaním na váhe. Ale cukor je v tomto obzvlášť iný. Najmä pre svoju skvelú chuť a pre to, že cukor v krvi sa premení najskôr vo svaloch a pečeni na glykogén. Keď zásoby glykogénu dosiahnu svoju maximálnu kapacitu, glukóza, ktorá je nazvyš, sa zmení na triglyceridy alebo tuky.
Zubné problémy
Sladké jedlá podporujú tvorbu zubných kazov a iných problémov. Každé sústo jedla obsahujúce cukor dáva baktériám energiu. Keď pH klesne pod 5,5, začnú sa rozpúšťať kalciové a fosforečné soli, a tým vzniká tvorba zubného kazu. Trvá približne pol hodinu, kým sa pH vráti do normálu. Po každom sladkom jedle si preto treba opláchnuť ústa čistou vodou.
Časté prechladnutie
Pitie alebo jedenie sladkých nápojov blokuje bunky imunitného systému. Vitamín C je vo svojej chemickej štruktúre podobný glukóze. Vaše telo sa tak snaží bojovať práve ňou, problémom je, že má nulovú šancu proti baktériám. Preto je vhodnejšie konzumovať viac zeleniny a ovocia, ktoré sú bohaté na rôzne vitamíny a sú skutočnými bojovníkmi proti chorobám.
(AP)
Odporúčané články
Slovensko prežíva ďalší chrípkový týždeň, v ktorom sa síce celkový počet akútnych respiračných ochorení mierne znížil, no chrípka a jej podobné formy zaznamenali opäť nárast. V 46. kalendárnom týždni bolo nahlásených 37 683 prípadov ARO, čo znamená chorobnosť 1 490,9 na 100-tisíc obyvateľov. Medzitýždenne ide o pokles o 2,6 percenta. Najviac pacientov pribudlo v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom.


