Ako posilniť svoju imunitu? Správna strava vám dokáže pomôcť
Téma koronavírusu zasiahla asi každého z nás. Strach z nepoznaného vyvoláva v spoločnosti hystériu až paniku. Čo však môžeme urobiť sami pre seba okrem toho, že budeme dodržiavať karanténu, hygienické a epidemiologické opatrenia? Určite tu platí, si tým čo ješ.
Odborníci nás informujú o tom, ako samotná infekcia koronavírusom prebieha. „Je nepopierateľným faktom, že samotný priebeh u nakazeného závisí od schopnosti imunitného systému jedinca sa s vírusom vysporiadať. Jednoducho povedané, ak človek nie je rizikovou skupinou, teda seniorom, prípadne človekom, ktorý trpí iným ochorením a má imunitu v dobrej kondícii, priebeh ochorenia býva mierny, ba dokonca bezpríznakový,“ vysvetľuje výživová poradkyňa NUTRI FOOD PLAN Miriam Varšová.
Vitamín C je základ
Po akých potravinách siahnuť v tejto dobe, aby sme si nerobili zásoby potravín s nízkou výživovou hodnotou ako je múka, cestoviny, či cukor ako sme boli svedkami v nedávnych dňoch?
„V prvom rade, je už takou alfou a omegou, že najviac nás chráni vitamín C, teda kyselina askorbová. Je to určite fakt. Priemerný dospelý zdravý muž by mal prijať denne 110 mg a zdravá žena 100 mg, deti 50-80 mg v závislosti od veku. Za každých okolností platí, že v priebehu záťaže alebo ochorenia, teda ak sú nároky organizmu vyššie, napr. ako je epidémia koronavírusu, nadmerný stres a pod. by sme ho mali prijať podstatne viac,“ dodáva Miriam Varšová.
Vitamín C je vitamín rozpustný vo vode, ktorý hrá dôležitú úlohu v rámci imunitného systému, srdcovo-cievneho systému, adaptácie na stres, boji s voľnými radikálmi, ale aj udržiavania zdravých očí, kĺbov a spojivových tkanív. Človek je závislý na príjme tohto vitamínu zo stravy a dokonca si ho nevie ani uložiť do zásoby, preto by sme ho mali prijímať na dennej báze.
Prečo je vitamín C je významným faktorom posilnenia imunity?
„Pretože vitamín C je jeden z kľúčových antioxidantov, teda látka ktorá eliminuje nežiaduce procesy, ako je napr. vznik rôznych toxických látok v organizme.“
Siahnite po červenej paprike
Najviac vitamínu C pritom podľa nutričnej poradkyni nájdeme v červenej paprike, a to v priemere až okolo 191 mg na 100 g červenej papriky, je to však ovplyvnené druhom, čerstvosťou a podobne. Siahnuť však môžeme aj po petržlenovej vňati, čiernych ríbezliach, brokolici, chrene či zelenej paprike.
Nesmieme zabudnúť na citrusy z ktorých majú najviac „céčka“ pomaranče a citróny, menej však mandarínky. Spolu so spomínanou vňaťou petržlenu si na oknách v črepníkoch môžeme pestovať aj pažítku, prípadne klíčky žeruchy.
Ako je známe, množstvo vitamínu C varom potraviny klesá, a mení sa na neúčinné produkty, preto by sme tieto potraviny mali konzumovať v čerstvom stave. Aj pri konzumácii čerstvých plodov je potrebné byť na pozore, keďže vitamín C je zrejme najrýchlejšie oxidujúcou živinou. Preto ak šúpeme kiwi, či uhorku tak to robíme tesne pred konzumáciou, prípadne je potrebné surovinu následne uchovať vo vzduchotesnej nádobe.
[ad][/ad]Nezabudnite na vlákninu
„Okrem vitamínu C je pre nás veľmi potrebná aj vláknina, ktorá významne ovplyvňuje náš mikrobióm, teda mikroorganizmy, ktoré v nás sídlia. A práve mikrobióm je v poslednom období témou číslo jeden v diskusiách ohľadne imunity. Vlákninu nájdeme napr. v jablkách, semenách, orechoch a podobne,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa.
Do tejto skupiny potravín s protizápalovým účinkom určite patria fermentované mliečne potraviny ako je kefír, acidofilné mlieko, čerstvý jogurt a v našich končinách obľúbená kyslá kapusta. Fermentované výrobky telu dodávajú zdravé, telu prospešné baktérie – probiotiká a tým udržiavajú zdravú črevnú mikroflóru, ktorá významne vplýva na našu imunitu a kondíciu, teda ovplyvňuje ako rýchlo sa dokážeme s potenciálnymi zdrojmi ochorení popasovať.
Samostatnou kapitolou je cibuľa a cesnak, ktorým sa odpradávna pripisujú liečivé až zázračné účinky. A hoci ich nazývame prírodnými antibiotikami, obsahujú aj množstvo antioxidantov, ktoré majú podobné účinky ako vitamín C a preto by určite nemali chýbať v žiadnej chladničke.
Pitný režim je dôležitý
Ani v tejto dobe karantény netreba zabúdať na pitný režim. Skvelým pomocníkom v boji s vírusmi a zápalmi je nepopierateľne zázvor a šípky. Ak si pripravujete šípkový čaj, nezabúdajte, že varom sa vitamín C ničí. Pripravujte si ho tak, že večer si nadrvené šípky namočíte do vody, počas noci sa vylúhujú a ráno si výluh už len ohrejete.
V našich končinách rakytník veľmi známy nie je, hoci poslednej dobe sa s ním už stretávame. Rakytník obsahuje veľké množstvo antioxidantov, množstvo biologicky aktívnych látok a už niekoľko bobúľ poskytne dennú dávku vitamínu C. Naše obchody už ponúkajú rôzne šťavy, oleje, čaje či tinktúry z rakytníka. Opäť platí, aby si rakytník zachoval čo najviac účinných látok, musí prejsť čo najšetrnejším spracovaním.
Vitamín C v tablete nestačí
Poviete si, veď stačí vitamín C v tablete z lekárne a hotovo. Je to omyl. „V prvom rade by sme mali využívať zdraviu prospešné látky – teda vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a pod. z prírodných zdrojov, skrz pestrej a vyváženej stravy. Matka príroda to totiž zabezpečila tak, že prírodné zdroje obsahujú aj kopu ďalších prospešných látok, ktoré vzájomnou synergiou posilnia liečivý efekt všetkých prijatých živín,“ dopĺňa Miriam Varšová.
[ad2][/ad2]