Ak sa bojíte sobáša, možno trpíte touto fóbiou
Sliepky, sobáš, cudzí jazyk ale aj slnečný svit môžu spôsobovať iracionálny strach. Spomedzi množstva fóbií vám dnes v článku prinášame ďalšie zvláštnosti. V predchádzajúcich článkoch sme sa okrem iného venovali napríklad aj fóbii z fóbie.
Alektorofóbia
Fóbii z vtákov sme sa venovali v samostatnom článku. Táto fóbia sa však týka výlučne sliepok. Alektorofóbia je totiž panický a iracionálny strach zo sliepok. Strach zo zvierat patrí pomerne k bežným typom fóbie. Niektorí ľudia sa však boja len konkrétnych druhov zvierat. Podľa stránky vetis.sk, zoofóbiou trpia viac ženy, ako muži. Najčastejšie sa to odzrkadľuje pri fóbii z pavúkov. Príznaky alektorofóbie sa zvyknú prejavovať ako bežné prejavy strachu, čiže sú často sprevádzané záchvatmi paniky, nepohodou či napríklad potením.

Xenoglosofóbia
Bojíte sa rozprávať cudzím jazykom? Niekedy strach z rozprávania v cudzom jazyku nemusí byť len stres spôsobený prípadnými chybami. Xenoglosofóbia je iracionálny strach spájajúci sa s cudzím jazykom. Ako pri iných fóbiách aj pri tejto môže človek pociťovať stres, nadmerné potenie či iné prejavy strachu napríklad vo chvíli, keď sa učí cudzí jazyk alebo je nútený rozprávať iným jazykom.
O ďalších fóbiách sa dočítate na druhej strane.
Odporúčané články
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

