Borovička, oškvarky či žinčica. Toto sú najhoršie hodnotené slovenské klasiky
Taste Atlas je online sprievodca tradičným jedlom, ktorý zhromažďuje rôznorodé recepty, príspevky o jedlách a ingredienciách a tiež aj hodnotenia alebo recenzie na obľúbené či menej obľúbené jedlá. Tentokrát prichádza s rebríčkom založeným na hodnotení jedál zo Slovenka. Pozrite sa, ako sa umiestnili naše lokálne špeciality.
Kokosové ježe
Nielen medvedie labky, ale aj kokosové ježe patria medzi obľúbené pochúťky Slovákov. Na rozdiel od labiek sa s nimi nečaká len na Vianoce, ale sú podávané počas rôznych osláv a sviatkov v priebehu roka. Tvarom sa podobajú na ježka, z čoho je aj odvodený aj ich názov. S ježkom však už nič viac spoločné nemajú, keďže na ich prípravu potrebujete len maslo, múku, cukor, mlieko, kokos a čokoládu. Základom je vyváľať hotové koláčiky v kokose a ježe sú na svete.
Tekovský salámový syr
Ďalší syrový produkt obsadil 4. miesto v tomto rebríčku. Tekovský salámový syr je špecifický svojim podlhovastým valcovitým tvarom a je vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka. Podľa názvu je značné, že pochádza z regiónu Tekov, ktorý je známy výrobou syra a vinohradníckymi oblasťami. Jeho textúra je mäkká a môžete si ho vychutnať v údenej alebo neúdenej podobe.
Žinčica
Žinčica vzniká ako vedľajší salašnícky produkt (pri výrobe ovčích syrov) a je označovaná za tradičný nápoj salašníkov. Je to prevarená srvátka, z ktorej sa po zahriatí urobí nazrážaná vrstva a z nej sa vytvorí žinčica. Jej chuť a vôňa je intenzívna, sladkastá až kyslastá, a práve to je dôvod, prečo ju niektorí nemajú radi.
Spišská borovička
Hneď za žinčicou nasleduje ďalší najhoršie hodnotený slovenský nápoj, no z kategórie alkoholických. Ide o borovičku, slovenskú klasiku, ktorá sa teší obľube domácich. Má typickú chuť a arómu po borievkach. Zvyčajne je mimoriadne silná a s podielom alkoholu viac ako 40%, zrejme preto je ľudovo označovaná aj ako “pomsta z lesa”. Na Slovensku je tak obľúbená, že má dokonca svoj vlastný medzinárodný deň, ktorý pripadá na 24. júna.
Liptovská saláma
Ide o mäsový výrobok pozostávajú z hovädzieho a bravčového mäsa, doplnený o ďalšie korenie a ingrediencie. Jej špecifickú chuť určuje predovšetkým kombinácia dvoch druhov mäsa. Ide o jemne slanú a korenenú salámu, vhodnú pre studenú kuchyňu a nárezy.
Zdroj: Taste Atlas (BH)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.