Čo by ste mali vedieť, ak vlastníte psa? Toto sú vaše povinnosti
Ako majiteľ ste takisto povinný platiť daň za psa. Tá je v meste Košice takáto: v prípade, že chováte psa v bytovom dome, sadzba bude 40€; v prípade rodinného domu alebo iného uzavretého objektu je táto sadzba 10€. Mesto Košice však v istých prípadoch poskytuje zníženie tejto dane o 50%. Toto zníženie dane sa vzťahuje na psov, ktorých majiteľ je zdravotne ťažko postihnutý alebo je starší ako 70 rokov. Znížená daň sa týka aj sterilizovaných psov, opustených psov nájdených na ulici alebo prevzatých z útulku.
Výber psa je dôležitý
Pred tým ako si vyberiete konkrétneho psa, by ste mali vedieť o tejto skutočnosti. Vodiť psa môže len fyzicky a psychicky spôsobilá osoba, ktorá ho dokáže ovládať v každej situácii. Preto si vyberajte svojho budúceho domáceho miláčika podľa svojich schopností a možností. Ak by sa stalo, že aj napriek vašej spôsobilosti pes zaútočí a pohryzie niekoho, musíte túto skutočnosť nahlásiť obci.
Venčiť psa mimo chovného priestoru môžete všade tam, kde to nie je označené ako priestor, do ktorého majú psy vstup zakázaný. Toto sa týka aj mesta aj dediny. Každá obec si však môže ustanoviť vlastné všeobecné nariadenie o vodení psa. V prípade, že je pes nebezpečný, musí mať na verejnom priestranstve nasadený náhubok. Pod nebezpečným psom rozumieme psa, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, teda nezaútočil v nutnej obrane alebo krajnej núdzi.
Ďalšia povinnosť, ktorá je určite pre každého nepríjemná sa spája s venčením psa. Aj keď ide o nepríjemnú činnosť, je však veľmi dôležitá. Oveľa nepríjemnejšie je však stúpenie do exkrementov psa. Každý majiteľ si musí byť preto vedomý, že je povinný po svojom psovi exkrementy zbierať. Tie musíte okamžite odstrániť a vyhodiť do košov na to určených. Pri nezbieraní exkrementov vášho psa vám môže hroziť pokuta do výšky 65€.
Zdroj: (Zákon č. 282/2002 Z. z., Zuzana Lajčiaková)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.