Čo robiť, ak vás poštípe tento hmyz?
Kliešte
K nebezpečnému hmyzu môžeme určite zaradiť kliešte. Nachádzajú sa najmä v tráve, nízkych krovinách a na listnatých stromoch, na spodnej strane listov. Ak sa človek o list obtrie, tak na neho kliešť prebehne a následne sa prichytí niekde na tele.
„Kliešť prenáša kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu, preto ho treba včas vytiahnuť. Dobré je po každej vychádzke do prírody hneď prezrieť telo a prípadného kliešťa vytiahnuť buď pinzetou alebo aj nechtami a ranku dezinfikovať. Najlepšie kliešťa odstrániť do 4 hodín od napadnutia“ vysvetľuje pán Gabzdil.
Ako pre ImunoVital Centrum uvádza pani doktorka Bergendiová, ak sa kliešťa nepodarí vybrať celého, zvyšok treba odstrániť za pomoci odborníka, v žiadnom prípade sa nesmie vytláčať, pretože by mohlo dôjsť k narušeniu tkaniva a zaneseniu infekcie.
Jedovaté chrobáky
Pán Gabzdil vraví, že jedovaté chrobáky sa u nás vyskytujú sporadicky skôr v jarných mesiacoch, teraz v lete ich už veľmi neuvidíme. Tieto chrobáky patria do čeľade Májkovitých a na území Slovenska rozlišujeme 30 druhov. „Pri podráždení vylučujú z kĺbov končatín žltkastú haemolimfu obsahujúcu prudký jed Cantharidin pôsobiaci na obličky a smrteľná dávka pre človeka je 3 stotiny gramu. Preto sa s týmto hmyzom neodporúča manipulovať zvlášť malým deťom pri hraní niekde v lese alebo záhrade,“ dodáva pán Gabzdil.
(B.K.)
Odporúčané články
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.