Čo robiť, ak vás poštípe tento hmyz?
Kliešte
K nebezpečnému hmyzu môžeme určite zaradiť kliešte. Nachádzajú sa najmä v tráve, nízkych krovinách a na listnatých stromoch, na spodnej strane listov. Ak sa človek o list obtrie, tak na neho kliešť prebehne a následne sa prichytí niekde na tele.
„Kliešť prenáša kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu, preto ho treba včas vytiahnuť. Dobré je po každej vychádzke do prírody hneď prezrieť telo a prípadného kliešťa vytiahnuť buď pinzetou alebo aj nechtami a ranku dezinfikovať. Najlepšie kliešťa odstrániť do 4 hodín od napadnutia“ vysvetľuje pán Gabzdil.

Ako pre ImunoVital Centrum uvádza pani doktorka Bergendiová, ak sa kliešťa nepodarí vybrať celého, zvyšok treba odstrániť za pomoci odborníka, v žiadnom prípade sa nesmie vytláčať, pretože by mohlo dôjsť k narušeniu tkaniva a zaneseniu infekcie.
Jedovaté chrobáky
Pán Gabzdil vraví, že jedovaté chrobáky sa u nás vyskytujú sporadicky skôr v jarných mesiacoch, teraz v lete ich už veľmi neuvidíme. Tieto chrobáky patria do čeľade Májkovitých a na území Slovenska rozlišujeme 30 druhov. „Pri podráždení vylučujú z kĺbov končatín žltkastú haemolimfu obsahujúcu prudký jed Cantharidin pôsobiaci na obličky a smrteľná dávka pre človeka je 3 stotiny gramu. Preto sa s týmto hmyzom neodporúča manipulovať zvlášť malým deťom pri hraní niekde v lese alebo záhrade,“ dodáva pán Gabzdil.

(B.K.)
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


