Hľadajú sa staré fotografie železničky
Staré rodinné fotografie žltnúce v albumoch či krabiciach môžu dotvoriť rodiacu sa knižku. Kto
chce pomôcť pri vzniku publikácie, ktorá zachytáva dôležité míľniky unikátnej pionierskej – detskej železnice na území Slovenska a Česka, má dôvod poupratovať vo fotografiách.
V týchto dňoch dvojica autorov Tomáš Haviar a Ľubomír Lehotský finišuje s prípravou knihy nazvanej Veľký príbeh malej železnice. Sumarizuje doteraz známe informácie o zrode, budovaní a fungovaní unikátnej košickej atrakcie, ktorá sprevádza celé generácie Košičanov i návštevníkov mesta. „Chceme nájsť doposiaľ nezverejnené, zaujímavé rodinné či archívne fotografi e, ktoré sa nachádzajú v súkromných albumoch alebo zbierkach ľudí, ktorí v minulosti železničku navštívili,“ vysvetlila zámer osloviť verejnosť Zuzana Lehotská z OZ Detská železnica Košice. „Poskytnuté zábery podporia budovaný archív, najzaujímavejšie budú uverejnené v pripravovanej monografi i, ktorá vyjde na jar tohto roku,“ dodala.
Pre autorov sú zaujímavé akékoľvek zábery, dokumenty, ale aj spomienky. „Aj na prvý pohľad neatraktívne fotografi e môžu v sebe niesť cenné informácie o minulosti tejto technickej pamiatky a veľa vypovedať o vybavení železničky, jej budov, trate, ale aj o ľuďoch na nej,“ uviedol jeden z autorov Ľ. Lehotský. Ako spresnil, fotografie by mali byť datované od roku 1955 až po rok 2000.
Posielať naskenované fotografie možno elektronicky na [email protected] alebo poštou na adresu OZ Detská železnica Košice, Aténska 15, 040 13 Košice. Uverejnené budú iba so súhlasom majiteľov a po archivácii im budú vrátené.
Foto: OZ DŽK archív
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.