Hľadajú sa staré fotografie železničky
Staré rodinné fotografie žltnúce v albumoch či krabiciach môžu dotvoriť rodiacu sa knižku. Kto
chce pomôcť pri vzniku publikácie, ktorá zachytáva dôležité míľniky unikátnej pionierskej – detskej železnice na území Slovenska a Česka, má dôvod poupratovať vo fotografiách.
V týchto dňoch dvojica autorov Tomáš Haviar a Ľubomír Lehotský finišuje s prípravou knihy nazvanej Veľký príbeh malej železnice. Sumarizuje doteraz známe informácie o zrode, budovaní a fungovaní unikátnej košickej atrakcie, ktorá sprevádza celé generácie Košičanov i návštevníkov mesta. „Chceme nájsť doposiaľ nezverejnené, zaujímavé rodinné či archívne fotografi e, ktoré sa nachádzajú v súkromných albumoch alebo zbierkach ľudí, ktorí v minulosti železničku navštívili,“ vysvetlila zámer osloviť verejnosť Zuzana Lehotská z OZ Detská železnica Košice. „Poskytnuté zábery podporia budovaný archív, najzaujímavejšie budú uverejnené v pripravovanej monografi i, ktorá vyjde na jar tohto roku,“ dodala.
Pre autorov sú zaujímavé akékoľvek zábery, dokumenty, ale aj spomienky. „Aj na prvý pohľad neatraktívne fotografi e môžu v sebe niesť cenné informácie o minulosti tejto technickej pamiatky a veľa vypovedať o vybavení železničky, jej budov, trate, ale aj o ľuďoch na nej,“ uviedol jeden z autorov Ľ. Lehotský. Ako spresnil, fotografie by mali byť datované od roku 1955 až po rok 2000.
Posielať naskenované fotografie možno elektronicky na [email protected] alebo poštou na adresu OZ Detská železnica Košice, Aténska 15, 040 13 Košice. Uverejnené budú iba so súhlasom majiteľov a po archivácii im budú vrátené.
Foto: OZ DŽK archív
Odporúčané články
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.