Korčuľovanie sa v kostole, či iné vianočné tradície, TAKTO sa oslavujú Vianoce vo svete
Pochúťka z veľryby
Štedrovečerná pochúťka v Grónsku by Slovákov veľmi nepotešila. K Vianociam u nich totiž neodmysliteľne patrí mattak, čo je surová veľrybia koža s trochou tuku. A aby toho nebolo málo patrí k tomu aj kiviak, ktorý sa pripravuje až niekoľko mesiacov. Táto delikatesa sa pripravuje z arktického vtáka auk, ktorý sa zabalí do tulenej kože, na niekoľko mesiacov sa zakope a následne sa zje jeho rozložené mäso.

Pavučiny patria k Vianociam
Zatiaľ čo my si pavučiny spájame s neporiadkom, na Ukrajine ich vnímajú inak. Okrem ozdôb si na vianočný stromček dávajú aj ozdobné pavučiny a dokonca aj falošného pavúka. Tradícia má svoj pôvod v starom príbehu o chudobnej žene, ktorá si nemohla dovoliť ozdobiť svoj stromček. Ráno na Vianoce sa zobudila a zistila, že ho pavúk zahalil do nádhernej, trblietavej pavučiny. Odvtedy je symbolom šťastia.

Skryte všetky metly
Nóri veria, že Vianoce sa spájajú s príchodom zlých duchov a čarodejníc. Preto vždy pred spaním skryjú všetky svoje metly. Čarodejnice tak nemajú na čom jazdiť.

Zdroj: (wanderlust.co.uk, countryliving.com, DK)
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


