Kresťania dnes zapaľujú prvú adventnú sviecu
Dnešnou prvou adventnou nedeľou sa začal v kresťanských cirkvách západného obradu nový liturgický rok. Slovo advent má latinský pôvod a znamená príchod – v náboženskej terminológii príchod Ježiša Krista. Advent je štvortýždňovým obdobím radostného očakávania príchodu Ježiša Krista. Pozostáva zo štyroch adventných nedieľ.
Advent má v katolíckej cirkvi dvojakú úlohu. Pripravuje ľudí na slávnosť Narodenia Pána – Vianoce, keď si veriaci pripomínajú prvý príchod Krista na Zem. Zároveň je advent časom očakávania druhého Kristovho príchodu na konci vekov. V oboch prípadoch teda symbolizuje radosť a očakávanie. V minulosti advent vylučoval akékoľvek zábavy a svadby, v súčasnosti sa však jeho pôstny ráz oslabuje.
Čakanie na Vianoce symbolizujú adventné vence a adventné kalendáre. Každú zo štyroch adventných nedieľ sa na venci zapáli svieca. Tretia má ružovú farbu na znak radosti z toho, že očakávaný deň je už blízko. Kalendáre majú skôr komerčný charakter. Nesledujú advent, ale 24 dní od 1. decembra. Prvý adventný kalendár s 24 veršíkmi a obrázkami, určenými na vystrihovanie a nalepovanie, vytlačilo v roku 1908 vydavateľstvo Reichhold/Lang. Neskôr sa ujali najmä známe “čokoládové” kalendáre.
Začiatok adventnej tradície siaha do 4. storočia, keď veriaci v južnej Galii, Španielsku a v Ríme zaviedli trojtýždňovú predvianočnú prípravu. Pôstne prejavy sa neskôr rôznili: kým v Ríme sa ujali dva týždne bez asketického rázu, južná Galia zaviedla prísny 40-dňový pôst, ktorý sa končil až v januári. Cirkevní otcovia na synode v Aachene v roku 922 rozhodli, že každoročná príprava na narodenie Mesiáša bude trvať štyri adventné nedele. Štyri týždne symbolizovali 4000 rokov, na ktoré sa v tom čase odhadovala história ľudstva pred Kristom. V období adventu platil zákaz usporadúvať hlučné zábavy a svadby.
Zdroj: SITA mt
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.