Kresťania dnes zapaľujú prvú adventnú sviecu
Dnešnou prvou adventnou nedeľou sa začal v kresťanských cirkvách západného obradu nový liturgický rok. Slovo advent má latinský pôvod a znamená príchod – v náboženskej terminológii príchod Ježiša Krista. Advent je štvortýždňovým obdobím radostného očakávania príchodu Ježiša Krista. Pozostáva zo štyroch adventných nedieľ.

Advent má v katolíckej cirkvi dvojakú úlohu. Pripravuje ľudí na slávnosť Narodenia Pána – Vianoce, keď si veriaci pripomínajú prvý príchod Krista na Zem. Zároveň je advent časom očakávania druhého Kristovho príchodu na konci vekov. V oboch prípadoch teda symbolizuje radosť a očakávanie. V minulosti advent vylučoval akékoľvek zábavy a svadby, v súčasnosti sa však jeho pôstny ráz oslabuje.
Čakanie na Vianoce symbolizujú adventné vence a adventné kalendáre. Každú zo štyroch adventných nedieľ sa na venci zapáli svieca. Tretia má ružovú farbu na znak radosti z toho, že očakávaný deň je už blízko. Kalendáre majú skôr komerčný charakter. Nesledujú advent, ale 24 dní od 1. decembra. Prvý adventný kalendár s 24 veršíkmi a obrázkami, určenými na vystrihovanie a nalepovanie, vytlačilo v roku 1908 vydavateľstvo Reichhold/Lang. Neskôr sa ujali najmä známe “čokoládové” kalendáre.
Začiatok adventnej tradície siaha do 4. storočia, keď veriaci v južnej Galii, Španielsku a v Ríme zaviedli trojtýždňovú predvianočnú prípravu. Pôstne prejavy sa neskôr rôznili: kým v Ríme sa ujali dva týždne bez asketického rázu, južná Galia zaviedla prísny 40-dňový pôst, ktorý sa končil až v januári. Cirkevní otcovia na synode v Aachene v roku 922 rozhodli, že každoročná príprava na narodenie Mesiáša bude trvať štyri adventné nedele. Štyri týždne symbolizovali 4000 rokov, na ktoré sa v tom čase odhadovala história ľudstva pred Kristom. V období adventu platil zákaz usporadúvať hlučné zábavy a svadby.
Zdroj: SITA mt
Odporúčané články

Spolu s otepľovaním sa prebúdzajú k väčšej aktivite aj kliešte. Na Slovensku ich je šesť druhov, avšak epidemiologicky najvýznamnejším druhom pre človeka je kliešť obyčajný, ktorý začína byť aktívny pri teplotách pôdy v rozmedzí päť až sedem stupňov Celzia.

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.