Prečo pri počúvaní mušle počujeme šum mora?
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo v mušliach počujete pláž, na ktorej ste ich našli? Odpoveď na túto otázku vám prinášame nižšie v článku.
Najskôr to najdôležitejšie: Nezáleží na tom, ako veľmi v mušli znie šum mora, v skutočnosti more v mušli nepočujete. Zachytávate okolitý hluk, ktorý sa vytvára všade okolo vás, čomu zvyčajne nevenujete pozornosť.
Na zosilnenie zvuku, t. j. aby ste ho lepšie počuli, potrebujete rezonátor. Chcete si ho vyrobiť lacno a jednoducho? Svojimi ústami vyformujte písmeno „O“ a švihnite prstom po líci. Mali by ste počuť tón. Ak však ústami vytvoríte väčšie alebo menšie „O“, dostanete odlišné zvuky. Necháte ústa, aby naplnili svoj potenciál ako Helmholtzov rezonátor, v ktorom je zvuk produkovaný vzduchom vibrujúcim v dutine s jedným otvorom.
Rezonanciou je aj mušľa, ktorú počúvate. Vo vnútri je mnoho tvrdých zakrivených povrchov, ktoré skvele odrážajú zvuk. V dutine škrupiny rezonuje okolitý hluk, ktorý je zosilnený a dostatočne jasný na to, aby si to človek všimol. Je logické, že mušle rôznych veľkostí a tvarov nebudú znieť rovnako. Spomínaný fakt majú na svedomí rozličné rezonančné komory, ktoré zosilnia odlišné frekvencie.
Skutočnosť, že všetky mušle znejú podobne ako šum mora, je náhodná. Skúste si priložiť akýkoľvek druh Helmholtzovho rezonátora k uchu, bude to mať podobný účinok. Môžete vyskúšať aj pohár, ktorý si obchytíte rukou. Vznikne zvuk, ktorý bude približne rovnaký, aj keď to nebude až tak zvláštny pocit ako pri mušli.
Zdroj: (rd.com, vu)
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

