Jednoduchý a chutný recept na lososa
Losos patrí medzi najobľúbenejšie a najviac konzumované ryby, najmä kvôli jemnému mäsu a malému množstvu kostičiek. Pri dobrej príprave a čerstvosti je veľmi lahodný a takisto aj bohatý na vitamíny, dobre stráviteľné bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Máme pre vás tip na jednoduchý a veľmi chutný recept na pečeného lososa, ktorý zvládne aj začínajúci kuchár.
Na prípravu budeme potrebovať:
- lososa s kožou;
- maslo;
- tymian;
- rozmarín;
- olivový olej;
- citrón.
Lososa umyjeme, osušíme a narežeme na požadované kusy. Vložíme ho do uzatvárateľnej nádoby, pridáme dostatočné množstvo olivového oleja, šťavu z citróna a z každej strany korenie podľa chuti. Uzatvorenú nádobu vložíme na pár hodín do chladničky, aby lososom prešla chuť všetkých ingrediencií. Na panvicu pridáme dostatočné množstvo masla, aby sme ním mohli lososa počas pečenia polievať. Na rozohriate maslo vložíme lososa kožou dolu. Takto ho na miernom ohni pečieme približne osem minút (závisí to najmä od hrúbky lososa). Počas pečenia polievame vrch a boky lososa maslom z panvice. Ak máte k dispozícii čerstvý rozmarín, môžete ho pridať na panvicu k lososovi. Koža lososa má byť upečená do zlato-hneda. To, že je losos zo spodnej strany upečený zistíte aj podľa toho, že je koža chrumkavá a z rohov sa začína odlupovať. Vtedy je ten správny moment, aby ste lososa otočili kožou nahor. Takto sa má piecť približne štyri minúty. Počas pečenia takisto polievame boky lososa maslom. Ak je losos hotový, vyberieme ho a na panvici vo výpeku opečieme plátky citróna. Citrón pečieme krátko z každej strany, dokiaľ nám nezmäkne dužina. Následne citrón položíme na vrch lososa a máme hotovo. Prílohu si môžete zvoliť podľa vlastných chutí. Losos je výborný napríklad s malými varenými zemiačikmi v šupke a zeleninovou oblohou, ktorú tvoria cherry paradajky, poľný šalát a rukola. Prajeme vám dobrú chuť!
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články
Kuracie mäso so sladkokyslou omáčkou a jazmínovou ryžou patrí k obľúbeným jedlám, ktoré spájajú exotické chute s jednoduchosťou prípravy. Tento recept je ideálny na obed alebo večeru, ktorou zaručene potešíte celú rodinu. Kľúčom je vyvážená kombinácia sladkých, kyslých a slaných chutí spolu s chrumkavou zeleninou a jemnou ryžou.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.