Rast vlasov, sirup proti kašľu či podpora imunity? Prírodná lekáreň našich starých mám funguje dodnes
Predošlá generácia nemala vždy k dispozícii celú zbroj liekov tak, ako to poznáme dnes. A tak sa naše staré mamy spoliehali viac na liečivú silu prírody. Asi všetci si dobre pamätáme na známe cibuľové kvapky proti kašľu či šípkový čaj, ktorý bol skvelým zdrojom vitamínu C. V dnešnom článku vám ukážeme, že príroda je vďačným spoločníkom aj naďalej. Predstavíme vám jednoduchú tinktúru na rast vlasov, skorocelový sirup proti kašľu či dokonca bazový likér, ktorý podporí vašu imunitu.
1. Tinktúra na rast vlasov
Mnohé ženy ale aj muži sa tento problém pokúšajú vyriešiť nelacnými tabletami či doplnkami stravy na rast vlasov. My sme však po dobu dvoch mesiacov vyskúšali jednoduchú tinktúru, ktorá nestojí ani cent.
Na tinktúru budeme potrebovať:
- hrsť pŕhľavy
- hrsť brezových listov
- hrsť orechových listov
- stonku lastovičníka väčšieho
Postup:
Bylinky zmiešame vo väčšej mise, cca 1,5 litra až 2 litre vody, a zahrejeme na bod varu. Potom necháme zmes 3 minúty lúhovať alebo dovtedy, kým nebude voda vlažná. Polovicu zmesi použijeme hneď na začiatku, následne si nanesieme šampón. Ten opláchneme čistou vodou. Po umytí vlasov vlasy vypláchneme druhou polovicou tinktúry, ktorú už neoplachujeme. Tinktúra ma svoju špecifickú vôňu, no my sme ju považovali za veľmi príjemnú a nerušivú. Vytúžený rast vlasov by sa mal dostaviť po 1-2 mesiacoch používania.

Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.

