Rast vlasov, sirup proti kašľu či podpora imunity? Prírodná lekáreň našich starých mám funguje dodnes

Predošlá generácia nemala vždy k dispozícii celú zbroj liekov tak, ako to poznáme dnes. A tak sa naše staré mamy spoliehali viac na liečivú silu prírody. Asi všetci si dobre pamätáme na známe cibuľové kvapky proti kašľu či šípkový čaj, ktorý bol skvelým zdrojom vitamínu C. V dnešnom článku vám ukážeme, že príroda je vďačným spoločníkom aj naďalej. Predstavíme vám jednoduchú tinktúru na rast vlasov, skorocelový sirup proti kašľu či dokonca bazový likér, ktorý podporí vašu imunitu.
1. Tinktúra na rast vlasov
Mnohé ženy ale aj muži sa tento problém pokúšajú vyriešiť nelacnými tabletami či doplnkami stravy na rast vlasov. My sme však po dobu dvoch mesiacov vyskúšali jednoduchú tinktúru, ktorá nestojí ani cent.
Na tinktúru budeme potrebovať:
- hrsť pŕhľavy
- hrsť brezových listov
- hrsť orechových listov
- stonku lastovičníka väčšieho
Postup:
Bylinky zmiešame vo väčšej mise, cca 1,5 litra až 2 litre vody, a zahrejeme na bod varu. Potom necháme zmes 3 minúty lúhovať alebo dovtedy, kým nebude voda vlažná. Polovicu zmesi použijeme hneď na začiatku, následne si nanesieme šampón. Ten opláchneme čistou vodou. Po umytí vlasov vlasy vypláchneme druhou polovicou tinktúry, ktorú už neoplachujeme. Tinktúra ma svoju špecifickú vôňu, no my sme ju považovali za veľmi príjemnú a nerušivú. Vytúžený rast vlasov by sa mal dostaviť po 1-2 mesiacoch používania.

Odporúčané články

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.