Recept na kurací stroganoff

Jedlo, ktorého korene údajne siahajú do polovice 19. storočia ruskej kuchyne. Pôvodne sa tento recept varil s hovädzím mäsom, no dnes je známy aj bravčový či kurací stroganoff, ktorý si môžete uvariť vďaka tomuto výbornému receptu.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500g kuracích pŕs
- 120 g šampiňónov
- 1 väčšiu cibuľu
- 1-2 PL olivového oleja
- 200 ml smotany na varenie
- 3 stredne veľké kyslé zavárané uhorky
- 2 PL horčice
- 4 PL kečupu
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL hladnej múky
- soľ, čierne korenie, sladkú mletú papriku
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a narežeme na malé kocky alebo tenké pásiky. Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme ju na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme mäso, ktoré okoreníme a poprášime jednou zarovnanou polievkovou lyžicou hladnej múky. Mäso opekáme, dokiaľ sa nestiahne. Potom pridáme šampiňóny, ktoré môžu byť očistené čerstvé, nakrájané na plátky alebo malé kúsky, ale môžete použiť aj šampiňóny z plechovky, no pridajte ich bez šťavy. Mäso so šampiňónmi podlejeme vodou a dusíme približne 15 minút. Zatiaľ si najemno nastrúhame kyslé zavárané uhorky, ktoré pridáme k mäsu spolu s horčicou a kečupom. Zamiešame, pridáme smotanu na varenie a necháme variť 5 minút. Nakoniec pridáme worcestrovú omáčku a korenie podľa chuti.
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články

Voňavý, sýty a jednoduchý na prípravu – zemiakový guláš s klobásou a vajíčkom je klasikou, ktorá zasýti celú rodinu. Vďaka kombinácii tradičných surovín, ako sú zemiaky, údená klobása a sladká paprika, vytvoríte jedlo plné chuti, ktoré sa výborne hodí na chladnejšie dni aj ako jedlo na cesty. Navyše, guláš prirodzene zahustia zemiaky a osvieži ho nasekaná petržlenová vňať.

Šúľance s makom patria medzi klasické domáce dezerty, ktoré si získali obľubu v slovenskej kuchyni. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to – nadýchané zemiakové cesto, lahodná maková posýpka a voňavé maslo vytvárajú dokonalú kombináciu chutí.

Plnené kapustné listy, známe aj ako holubky, patria medzi obľúbené jedlá v mnohých slovenských domácnostiach. Ich jemná kapustová chuť v kombinácii so šťavnatou mäsovou plnkou a bohatou paradajkovou omáčkou vytvára dokonalú harmóniu chutí.